Cinema City
0

29. oktobra premijera 'Balkanske vizije evropskog sna'

FENA
Multipleks Cinema City
Multipleks Cinema City
Ured Evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu organizirat će 29. oktobra u 12 sati u multipleks kinu "Cinema city" promociju dokumentarnog filma "Balkanska vizija evropskog sna" ("The Balkans' Vision of the European Dream").

Film je rezultat jedinstvene koprodukcije 11 javnih emitera iz regiona jugoistočne Evrope, članica Evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO) iz Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Bugarske, a realiziran je uz finansijsku podršku Evropske komisije.

"Balkanska vizija evropskog sna" je sastavljena od tematskih priča iz zemalja regiona u kojima su se ekipe novinara i urednika iz različitih tv stanica u regionu fokusirali na pitanja kao što su: Da li bi zapadni Balkan trebao postati dio EU, kada i kako? Da li je pristup EU rješenje svih problema? Da li je Evropska unija "obećana zemlja" za njene sadašnje i buduće članice? Koji su glavni izazovi državama zapadnog Balkana na putu ka EU?

U filmu je na veoma jednostavan i zanimljiv način prikazano šta zapravo "običnom čovjeku" predstavlja ulazak u EU.

Projekciji filma prisustvovat će neki od autora iz zemalja regiona, a organizatori očekuju i dolazak visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, ambasadora Švedske u BiH Bo Williama Hedberga, Caroline Ravaud, specijalnog predstavnika generalnog sekretara Vijeća Evrope i šefa ureda Vijeća Evrope u BiH, ambasadora Republike Crne Gore u BiH Ramiza Bašića kao i Vojina Mijatovića - savjetnika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za evropske integracije, Johanna Hessea, šefa sektora za ekonomski razvoj u Delegaciji Evropske komisije u BiH, ambasadora Republike Hrvatske Tončija Staničića te ambasadora Republike Slovenije Andreja Grassellija, saopćeno je iz ERNO-a.