Film/TV
2

10 činjenica koje svaki pravi fan Star Warsa treba znati

Klix.ba
Znate li da je Jodu skoro igrao majmun? A znate li koja se rečenica pojavljuje u svakom od filmova serijala i kako Steven Spieberg zarađuje na filmu, iako je redatelj George Lucas?

Ovo su neke od zanimljivih činjenica u vezi filmova "Ratovi zvijezda", odnos Star wars u originalu:

  1. "Ratovi zvijezda" drže Guinnesov rekord za najuspješniju filmsku franšizu u prodaji proizvoda sa logotipom Star Wars - vrijednost je veća od 30 milijardi dolara.

  2. Majmun je trebao igrati Jodu. Prema knjizi "The Making of Star Wars" J.W. Rinzlera, George Lucas je prvotno zamislio da će Jodu igrati slatki majmun koji će nositi masku i štap.

  3. Justina Timberlakea su izrezali iz filma. Grupa 'N Sync imala je cameo ulogu u filmu "Klonovi napadaju", ali su izrezani naknadno u montaži.

  4. Darth Vader ne smije doći na nijedan službeni događaj Ratova zvijezda. David Prowse, glumac koji igra lika Dartha Vadera ima zabranu dolaska na službena događanja Ratova zvijezda je Georgeu Lucasu prenaporan.

  5. Chewbaccin glas je mješavina glasova životinja. Chewbaccin glas je mješavina glasova medvjeda, lavova, jazavaca i drugih životinja.

  1. Steven Spielberg kladio se na Ratove zvijezda i zaradio. Steven Spielberg se kladio s Georgeom Lucasom u zamjenu za postotak zarade od filmova Ratovi zvijezda, na čemu je zaradio milijune dolara.

  2. Rečenica "Imam loš predosjećaj u vezi ovoga" je izgovorena u svakom filmu

  3. Luke Skywalker je trebao biti Starkiller. Luke Skywalker se trebao zvati Luke Starkiller, no na početku snimanja je promijenjeno njegovo prezime.

  4. Darth Vader je jedan od najpoznatijih negativaca. Američki filmski institut uvrstio je Darth Vadera na listu najpoznatijih pozitivaca i negativaca u historiji filma.

  5. Dalaj lama bio je inspiracija za Jodu. Kao inspiracija za lik Jode poslužio je Dalaj Lama, dok mu je glas utjelovio Frank Oz, koji je svoj glas posudio i slavnoj Miss Piggy.

Milionima ljubitelja Star Wars od 7-77 godina od sada će putovanje zvjezdanim galaksijama biti stvarna avantura. Naime, Disney je otpočeo gradnju tematskih Star Wars sadržaja u svojim parkovima koji će biti naseljeni vanzemaljcima i droidima. Star Wars Land će biti izgrađeni u Disneylandu Kalifornija i na Floridi, a posjetioci će moći da sjednu u kokpit Millennium Falcona i upravljaju njime, zatim da budu piloti u nekoj od epskih Star Wars bitaka i još mnogo toga. Zavladaj i ti zvjezdanom galaksijom!

Ko bi pobijedio u tvojoj kolekciji, Imperij ili Pobunjenici?

Za svakih 15 KM potrošenih u Konzumu ili kupovinom proizvoda za paketiće u razdoblju od 25.8. do 19.10. dobivaš cool paketić. Nije bitno koliko godina imaš, fanovi Star Warsa uopšte se ne dijele po godinama, jer su ti filmovi hit više generacija.

U svakom Star Wars paketiću nalazi se zabavni zvrk za slaganje i 2 žiga. Žig sa slikom Millenium Falcona vodi te do popusta -50% na Star Wars plišane igračke, a žig sa slikom Stomtroopera do besplatnog Rollinza.