Turistička zajednica
151

Festivalska groznica hvata Sarajevo, smještajni kapaciteti gotovo popunjeni

E. Sk.
Nešto više od dvije sedmice ostalo je do jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) koji će biti održan od 16. do 23. augusta. Uoči najveće regionalne filmske smotre, prema podacima kojima raspolaže Turistička zajednica Kantona Sarajevo, smještajni kapaciteti u glavnom gradu naše zemlje su uglavnom popunjeni.
Kazao nam je to direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur koji je poručio da će turisti za vrijeme Sarajevo Film Festivala krevet moći pronaći samo u "domaćoj radinosti", a u hotelima, motelima i hostelima teško.

"Evidentno je da je već sada visok procenat rezervisanog smještaja i ono što se vidi prema tim podacima jeste da je popunjeno gotovo devedeset posto kapaciteta. Ima hotela u kojima ima još nekoliko slobodnih soba, ali to su uglavnom hoteli koji su udaljeni od centra grada. To je uzorak koji je urađen na sigurno petnaest sarajevskih hotela", kazao je Muzur.

No, to, kaže nam, nije novost kada se uzme u obzir situacija u prethodnih nekoliko godina. Procjene i očekivanja Turističke zajednice KS su da će i ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine biti itekako posjećen te da će ljubitelji sedme umjetnosti imati u čemu uživati. Grad već, kako je kazao, trese festivalska groznica.

"U nekim hotelima koje smo zvali rekli su nam da u tom periodu, za vrijeme održavanja festivala, naravno imaju i svojih standardnih gostiju, tako da i to treba uzeti u obzir. Međutim, posebno je popunjen smještaj na području općina Centar i Stari Grad. Očekujemo da će se u narednih petnaest dana do početka Festivala popuniti i smještaj u ostalim dijelovima grada", optimističan je Muzur.

Ovu informaciju potvrdio je i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra koji je kazao da će ovogodišnji festival biti najveći dosad te da su hotelski kapaciteti već popunjeni.

"S jučerašnjim danom imamo rekordan broj potvrđenih gostiju. Radujemo se da se na području općine Stari Grad većina hotelskih kapaciteta upravo koristi za SFF i to je velika podrška ekonomiji, turizmu i životu u ovom gradu", kazao je, između ostalog, Purivatra.