magazin
5

Faye Campbell, djevojka koja već 16 godina nije jela voće i povrće

Klix.ba
Kad god treba jesti Faye Campbell će odabrati brzu hranu umjesto neki fini domaći obrok. Ona je žena koja posljednjih 16 godina jede isključivo brzu hranu i nikada nije ni dotakla komadić voća ili povrća za to vrijeme.

Ova 21-godišnjakinja je čak uspjela održati i normalnu kilažu, uprkos tome što joj se prehrana uglavnom sastoji od sendviča, pizze, čipsa i ostalih jela koja spadaju u brzu hranu.

"Čak i samo prinošenje ustima voća i povrća me užasava", kaže Campbell.

Ona je visoka 172 centimetra, teška je 58 kilograma i razlog što ne jede voće i povrće nije nikakvi njen hir, ako ste tako pomislili. Ona zapravo pati od vrlo rijetkog poremećaja koji se zove lahanofobija - strah od povrća.

Poremećaj joj je otkriven prije 16 godina, nakon što ju je majka odvela na pregled kod ljekara. Prvo joj je ustanovljen poremećaj digestivnih organa, a potom se iz njega razvio strah zbog kojeg Faye osjeća paniku čak i kada se nalazi u blizini mjesta gdje se kuha povrće.

"Pri samoj pomisli da jedem voće ili povrće već mi je muka. Kad mama kuha nešto od povrća ja izađem ili otvorim prozore, ako se za stolom jede povrće, onda ja tu ne mogu sjediti", kaže Faye.

Jedino povrće koje ona jede je krompir i to samo ako je pržen u vidu pomfrita ili čipsa.

Djevojka za sada nema zdravstvenih problema, ali to ne znači da ih neće imati, kažu ljekari.