Romantični premijer
1.1k

Fadil Novalić kakvog ne znate: Planinari, ljetuje u Turskoj, ne pije i živi s četiri žene

Klix.ba
Fadil Novalić (Foto: Privatni album)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je u četvrtak u posjeti redakciji portala Klix.ba, a osim na svoju političku ulogu osvrnuo se i na svoj privatni život: u ulozi supruga, oca, rekreativca i turiste.

Razdragani premijer Novalić, raspoložen za pričanje viceva i prepričavanje anegdota iz svoje poslovne karijere, opekao se nekoliko puta zbog propusta u svojim javnim istupima, pa je sada mnogo oprezniji. Narodski kazano: ko se na mlijeko opeče i u jogurt puše. Zato u posljednje vrijeme mnogo vježba analizirajući i prateći druge govornike.

"Podcijenio sam ulogu medija i njihov značaj. I to je moja najveća greška koju sam napravio kada sam preuzeo funkciju premijera. To bih sada drukčije radio. Dešavali su mi se određeni propusti, mada su neki bili i iskonstruisani i izvučeni iz konteksta. Uvijek se greška iskrade sa onim što nema direktne veze sa mojim poslom. Ne može mi se desiti da pogriješim nešto iz svoje oblasti, tu sam uvijek precizan. Ali kod govorništva je sve do vježbe", kazao je Novalić.

A, kada smo se već dotakli reakcija na njegove izjave, pitali smo premijera prati li i komentare na portalu Klix.ba, na šta je odgovorio da to uglavnom njegovi saradnici za njega rade, ali da i on povremeno na taj način osluškuje puls javnosti.

"U komentarima bude često konstruktivnih kritika i korisnih informacija. Oni što vrijede uvijek izađu na vrh", rekao je Novalić.

Ne pije alkohol, ali ne iz ideoloških pobuda

Premijera Novalića, sudeći prema njegovim odgovorima, nije mnogo pogađala internet kampanja #FadileOprosti, kao ni drugi pritisci na poziciji premijera, a očigledno je da ima svoj način da se nosi sa životnim problemima.

"Volim planinariti i to mi je veoma drag hobi. Jednom u 10 dana nađem vremena za planinarenje", kazao je.

Upitan pije li alkohol, premijer Novalić kroz smijeh odgovara odrično: "Ne pijem, nikada nisam pio alkohol. Samo nularicu (bezalkoholno pivo, op. n.) zajedno sa tonikom, da mi se povrati vitamin B kad se vratim sa planinarenja", otkriva premijer Novalić.

Napominje da razlog zbog kojeg ne konzumira alkohol nema veze sa ideološkim pobudama.

"Otac mi je pio, a ja jednostavno ne konzumiram alkohol. Čak ni kafu ne pijem i cigare ne pušim", kazao je.

Na pitanje gdje ljetuje, Novalić odgovara: "U Turskoj."

"Od ranije ljetujem u Turskoj, ali otkako sam na poziciji premijera mnogo kraće nego prije. Prije je to bilo po desetak dana, sada pet", kaže Novalić.

Romantična duša, živi s četiri žene

Na pitanje da li je romantičan, premijer Novalić odgovara da nema drugog izbora s obzirom na to da je okružen ženama.

"Moram biti romantičan kad živim s četiri žene. Sa suprugom i tri kćerke", kazao je kroz smijeh Novalić.

Osim toga, otkrio je i koji automobil vozi, napominjući da je to Passat star sedam godina.

"Ne isplati mi se voziti noviji automobil", kazao je premijer.