magazin
20

Facebook iz liste statusa uklonio opciju "Osjećam se debelo"

Klix.ba
Peticija u cilju uklanjanja opcije "Osjećam se debelo" iz liste Facebook statusa urodila je plodom.

Peticiju je pokrenula Catherine Weingarten iz Philadephije, napisavši kako ovu Facebook ikonicu smatra izuzetno uvredljivom budući da se godinama borila s poremećajima u prehrani i negativnom slikom svog tijela.

"Dane sam provodila ispred ogledala, preskakala sam obroke i izgladnjivala se iz straha da bih se mogla udebljati. Facebook na ovaj način ismijava i vrijeđa ljude koji se smatraju debelima, a među njih spadaju i oni s poremećajima u prehrani. Ovo nije uredu. Debljina nije osjećaj, debljina se odnosi na naše tijelo koje trebamo poštovati i brinuti o njemu", napisala je Weingarten na stranici Change.org.

Dodala je kako je ova društvena mreža najpopularnija na svijetu i kao takva ima moć da utječe na to kako ćemo doživljavati naša tijela i promovisati samopouzdanje, a ne destruktivne obrasce ponašanja.

Ovu je peticiju potpisalo više od 16.000 ljudi, nakon čega se oglasio i Facebook, uklonivši ovu opciju za status.

"Od naše smo zajednice čuli kako opcija za status 'Osjećam se debelo' može promovisati negativnu sliku o tijelu, posebno kod ljudi koji se bore sa poremećajima u prehrani. Iz tog smo razloga odlučili ukloniti je sa liste opcija za status. Nastavit ćemo slušati reakcije naših korisnika o tome na koje bi se načine voljeli izraziti na Facebooku", kazali su iz ove kompanije.