Doček Nove godine
2

Emocije, muzika i vatromet u New Yorku, Pyongjangu, Buenos Airesu, Hong Kongu...

Klix.ba
New York (Foto: EPA-EFE)
Širom svijeta nova 2019. godina je dočekana uz vatromet, šampanjac i muziku.

Desetine hiljada ljudi na Times Squaeru čekali su tradicionalno spuštanje svijetleće kugle kojom se obilježava ulazak u novu godinu. Njujorčane i brojne turiste zabavljala je planetarno popularna Christina Aguilera, New Kids on the Block i Sting. Na bini se pojavio i Snoop Dogg.

Doček nove godine u New Yorku su obilježile i velike sigurnosne mjere, pa su za vrijeme proslave skup sa krovova nadzirali snajperisti, šahtovi su bili zavareni, a policija je koristila i detektore metala, dok je dron nadlijetao ulice.

Svi koji su Novu godinu u Los Angelesu odlučili dočekati na otvorenom okupili su se u Gradn Parku gdje se tradicionalno ispraća stara, a dočekuje nova godina.

Spektakularan doček 2019. godine organizovan je i u sjevernokorejskom Pyongyangu. Snimci iz tog grada prikazuju hiljade okupljenih na trgu koji su pratili veliki vatromet.

Sjajan provod je zabilježen i u Buenos Airesu, Rio de Janeiru, Hong Kongu i drugim svjetskim državama i metropolama.

Organizovani doček Nove godine u Istanbulu je priređen na Trgu Taksim i Istiklal ulici, kao i glavnim ulicama Atine, Moskve, Pariza, Berlina, Londona i drugih evropskih gradova.