Hrabra i uspješna
326

Dunja Tadić, autorica Ženskog rokovnika: Teške životne situacije mogu nam otvoriti prilike

Piše: E. Lj.
Dunja Tadić (Foto: Privatna arhiva)
Dunja Tadić (Foto: Privatna arhiva)
Već duže od deceniju Dunja Tadić kreira Ženski rokovnik, planer koji ženama olakšava organizaciju i potiče ih da se posvete sebi. Ova kreativna Tuzlanka s adresom u Zagrebu majka je autističnog dječaka i svakodnevno balansira između zahtjevnog porodičnog života i posla. Sve to uz osmijeh, jer sreća prati hrabre.

"Budi baš onakva kakva želiš biti" tema je Ženskog rokovnika za 2019. godinu, na čijim će se naslovnicima naći i poznati Marvelovi ženski likovi, a Dunja nam kaže kako joj je važno da svake godine žene podsjeti na važnost brige i ljubavi prema sebi.

"Imamo dvije naslovnice koje predstavljaju Harley Quinn za sve žene koje su pomalo buntovnice ili se tako osjećaju. Dvije naslovnice ponosno nose i predstavljaju Wonder Woman i namijenjene su svim čudesnim ženama koje Ženski rokovnik koriste godinama. Ponosni smo što smo dobili priliku i svojevrsnu čast da nam Warner Bros da priliku da ove ženske likove predstavimo na naš način i na našim rokovnicima", rekla je Tadić.

Inspirativni citati, motivirajuće poruke, šoping liste, bilješke, liste pročitanih knjiga, filmova koje želite pogledati i onih koje ste već gledali, malo ogledalce, planovi i ciljevi samo su neke od stvari koje će vam olakšati organizaciju. Dunja nam otkriva da unutar ovog rokovnika žene mogu pronaći i malu knjižicu koja je nazvana Perfect 2019., a u kojoj je za svaku sedmicu osmislila mali sedmični izazov.

"Razradili smo i mali simpatični sistem ocjenjivanja mjeseca tako da na kraju godine, prelistavajući tu knjižicu, možete malo bolje razumjeti zašto je neki mjesec bio bolji u odnosu na neki drugi i tako naći svoj način i odgovor na to kako biti najbolja verzija sebe i koje su to male stvari koje narednu godinu mogu učiniti boljom", rekla je.

Od potrage za adekvatnim planerom do Ženskog rokovnika

Sve je počelo 2008. godine kada je Dunja zbog nemogućnosti da pronađe onakav rokovnik kakav je željela odlučila napraviti svoju verziju planera.

"Otišla sam u potragu za nekim lijepim rokovnikom uvjerena da ću lako naći ono što mi odgovara. Željela sam nešto lijepo, praktično, onako 'ženski slatko', nešto što će me prosto potaći na planiranje i bolju organizaciju. Nisam našla to što sam tražila pa sam napravila rokovnik kakav sam željela, a onda se ispostavilo da su i druge žene željele upravo nešto takvo", ispričala je.

Za manje od mjesec prodala je prvu nakladu Ženskog rokovnika koja je imala 2.400 primjeraka i priznaje nam da u tom trenutku niko nije bio više iznenađen od nje.

"Kada sam shvatila da je tako puno žena željelo upravo takav rokovnik bacila sam se na poboljšanja i razradu sadržaja", rekla je Dunja koja je nakon toga sarađivala sa Severinom, Ingrid Divković, Frajlama i drugim mladim umjetnicima i kreativcima koji su doprinijeli popularnosti Ženskog rokovnika.

Danas jedva da postoji žena koja nije čula za Ženski rokovnik, a Dunja kaže da je tajna njegovog uspjeha ljubavi i strast s kojom sve ove godine izrađuje planer koji nikada nije bio obični rokovnik.

"Napravila sam ga i krojila prema svojim potrebama, a nakon što su ga zavoljele i hiljade drugih žena i nakon što sam shvatila koliko im pomaže u organizaciji svakodnevnih i mnogobrojnih obaveza to mi je bio nevjerovatno veliki poticaj da iz godine u godinu dajem više i bolje, da i dio moje životne priče bude nekako protkan u tim stranicama, makar kroz poticajne misli, neku lijepu saradnju ili evo ove godine tu malu knjižicu koja će poticati ženu da bude ona najbolja verzija sebe koja može biti. Koliko god ponekad zna biti teško ja obožavam ovo što radim i mislim da to žene znaju i prepoznaju", rekla je.

Sreća prati hrabre

Rođenu Tuzlanku sudbina je odvela u Zagreb gdje trenutno uspješno vodi jednu marketinšku kompaniju. Kaže nam kako se trudi napraviti balans između posla i porodice, no ipak priznaje da nije lako te da ponekad trpi posao, a ponekad njen sin Igor koji je autističan.

"Ne uspijevam uvijek sve stići, a otkad sam to sebi priznala, sve je postalo lakše. Često ne odgovorim na sve mailove, ponekad neka narudžba kasni, a ponekad se dogodi da nekoliko dana zaredom ne vidim Igora. Ne trudim se biti ni savršena majka ni poduzetnica, niti je to moguće. Jednostavno slažem prioritete na dnevnoj, sedmičnoj i mjesečnoj bazi i onda tražim balans. Inspiracija su mi Igor, ljubav i dobrota koju mi nesebično daje, čak i onda kada ga zapostavim zbog poslovnih obaveza. Snaga i podrška su mi i roditelji i prijateljice koje su tu da me dignu kada padnem, da me bodre kada trebam i za sve ostale lijepe trenutke u životu", rekla je.

Ova kreativna poduzetnica definitivno je primjer da se sve može kad se hoće i ima dovoljno volje i hrabrosti. Za nju prepreke ne postoje, a iz svake životne nedaće izašla je jača. Jer, sreća zaista prati hrabre.

"Teške životne situacije mogu nas dovesti na mjesta na koja nismo ni sanjali da možemo stići, mogu nam otvoriti prilike i u život dovesti ljude koji će nas dotaći na najljepše načine i oplemeniti nas te učiniti boljim ljudima. Da, to jeste teži put i sasvim sigurno nije jednostavno ali kada se pokrenemo i odlučimo da nećemo biti samo pasivni posmatrači života koji nam se događa, nego da ćemo iz onoga što imamo izvući najbolje za sebe i svoje dijete, onda se sve nekako posloži da nam pomogne u tome. Samo treba od nekud početi", zaključila je Dunja.