Humanitarna manifestacija
19

Djelić atmosfere s božićnog bazara u ambasadi Njemačke: Kulinarski specijaliteti i muzički program

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
U Njemačkoj ambasadi u Sarajevu danas se održava božićni bazar koji organizuju upravo uposlenici i uposlenice ambasade.

Posjetioce bazara dočekala je raznovrsna ponuda tradicionalnih kulinarskih specijaliteta poput božićnih kolačića, kuhanog vina, njemačkih roštiljskih kobasica kao i tombola sa vrijednim nagradama.

Ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen obraćajući se prisutnim istakao je da je riječ o tradicionalnom događaju, odnosno da su takvi bazari u Njemačkoj tradicija.

"Svaki grad organizuje božićne bazare, oko crkava, oko velikih trgova u gradovima. Tim njemačke ambasade je prije mnogo godina odlučio da taj duh božićnih bazara prenese iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Sarajevo, da svu radost dijelimo s vama", kazao je Fitschen.

U sklopu bazara, predstavnici lokalnih inicijativa s kojima Ambasada blisko sarađuje, prezentiraju svoje proizvode i ručne radove. Također, ovu manifestaciju podržavaju i mnogobrojni partneri Njemačke ambasade svojim učešćem i donacijama.

Pored humanitarnog karaktera božićni bazar je prepoznatljiv i po ugodnoj prazničnoj atmosferi i druženju. Za muzički ugođaj bila su zadužena tri dječija hora "Superar", "Kinderhaus" i "Kleine Deutsche Schule".

Sva prikupljena sredstva bit će usmjerena u dobrotvorne svrhe.