|

Disney donira pet miliona dolara za obnovu katedrale Notre Dame

Disney donira pet miliona dolara za obnovu katedrale Notre Dame
2
Klix.ba
18.4.2019. u 12:13
33
komentara
2

dijeljenja
Disney donira pet miliona dolara za obnovu katedrale Notre Dame Ilustracija: Shutterstock
Disney donira pet miliona dolara pomoći za obnovu 850 godina stare katedrale Notre Dame nakon što ju je požar teško oštetio prije nekoliko dana, objavila je kompanija u srijedu.
"Notre Dame je svjetionik nade i ljepote koja je stoljećima definirala srce Pariza i dušu Francuske, izazivajući strahopoštovanje prema njenoj umjetnosti i arhitekturi koja joj je osigurala stalno mjesto u ljudskoj historji", stoji u saopćenju Disneyja.

U saopćenju se dodaje da kompanija stoji uz svoje prijatelje Francuze koji su trenutno pogođeni nesrećom.

Disney se pridružuje nekoliko drugih velikih kompanija koje su također odlučile učestvovati u akciji obnove ove katedrale, uključujući i Apple. Naime, Tim Cook iz Applea objavio je u utorak na Twitteru da će ova kompanija također napraviti donaciju iako nije precizirao o kojem se iznosu radi.

Neke od najbogatijih porodica u Francuskoj prikupljaju sredstva kako bi pomogle u obnovi ovog remek-djela francuske arhitekture. Donacije su u srijedu dostigle iznos od 900 miliona dolara, izjavio je francuski ministar kulture.

Valja istaći da Disney ima posebnu vezu s katedralom Notre Dame. Naime, Disney je snimio animirani film po romanu Victora Hugoa iz 1831. godine koji je nazvan "Grbavac crkve Notre Dame".
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...