Svijet se ujedinio
2

Disney donira pet miliona dolara za obnovu katedrale Notre Dame

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Disney donira pet miliona dolara pomoći za obnovu 850 godina stare katedrale Notre Dame nakon što ju je požar teško oštetio prije nekoliko dana, objavila je kompanija u srijedu.

"Notre Dame je svjetionik nade i ljepote koja je stoljećima definirala srce Pariza i dušu Francuske, izazivajući strahopoštovanje prema njenoj umjetnosti i arhitekturi koja joj je osigurala stalno mjesto u ljudskoj historji", stoji u saopćenju Disneyja.

U saopćenju se dodaje da kompanija stoji uz svoje prijatelje Francuze koji su trenutno pogođeni nesrećom.

Disney se pridružuje nekoliko drugih velikih kompanija koje su također odlučile učestvovati u akciji obnove ove katedrale, uključujući i Apple. Naime, Tim Cook iz Applea objavio je u utorak na Twitteru da će ova kompanija također napraviti donaciju iako nije precizirao o kojem se iznosu radi.

Neke od najbogatijih porodica u Francuskoj prikupljaju sredstva kako bi pomogle u obnovi ovog remek-djela francuske arhitekture. Donacije su u srijedu dostigle iznos od 900 miliona dolara, izjavio je francuski ministar kulture.

Valja istaći da Disney ima posebnu vezu s katedralom Notre Dame. Naime, Disney je snimio animirani film po romanu Victora Hugoa iz 1831. godine koji je nazvan "Grbavac crkve Notre Dame".