magazin
4

Detektivka iz serije Agatha Christie: Geraldine McEwan preminula u 82. godini

Klix.ba
Glumica Geraldine McEwan, poznata po ulozi detektivke u seriji "Agatha Christie" Miss Marple, preminula je u 82. godini.

Kako je objavila njena porodica, glumica je preminula 30. januara od posljedica moždanog udara koji je doživjela prošlog oktobra.

"Nakon moždanog udara koji je doživjela krajem oktobra i boravka u bolnici, Geraldine McEwan je preminula u miru 30. januara. Njena porodica se želi zahvaliti osoblju Charing Cross bolnice koja je vodila brigu o njoj", kazali su njen sin Greg i kćerka Claudija.

McEwav je dobitnica Bafta nagrade i imala je dugu i uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru. Ulogu Miss Marple tumačila je od 2004. do 2009. godine. Baftinu nagradu za najbolju glumicu dobila je 1991. godine za ulogu u drami "Narandže nisu jedino voće".

Tokom svoje karijere sarađivala je sa Laurencom Oliverom i Kennethom Williamsom. Glumila je u serijama "Robin Hood: Prince od Thieves" gdje je glumila sa Kevinom Costnerom. Dobila je nekoliko nagrada i za pozorišne uloge.

Rođena je pod imenom Geraldine McKeown u Old Windsoru u Bershieru. Udala se za Hugha Cruttwella s kojim je dobila dvoje djece, a koji je preminuo 2002. godine.