{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset dana bez interneta - za neke odmor, za neke katastrofa

27.8.2012. u 21:00
3
Deset dana bez interneta - za neke odmor, za neke katastrofa
3
Deset dana bez interneta - za neke odmor, za neke katastrofa
U vrijeme kad nam je surfanje internetom postalo svakodnevna potreba i navika, mnogima je teško zamisliti da 10 dana ne budu u prilici provjeriti e-mail, ostaviti poruke na Twitteru ili otvoriti Facebook.
Upravo to su nam u anketi koju smo proveli među poznatima izjavile urednica RSG 1 Samira Poričanin-Petrešin i voditeljica BHT1 Željana Mehmedika.

Među onima za koje bi takav slučaj predstavljao "katastrofu" je i manekenka Daniella Mijatović, koja priznaje da ne bi dugo izdržala bez kontakta s dragim ljudima i informacija o dešavanjima u našoj zemlji i svijetu. Sulejman Smajić, već dugo povrijeđeni fudbaler Željezničara, koji dosadu liječi Facebookom, u šali kaže da bi se "ubio" bez interneta.

Da bi mu 10 dana bez interneta predstavljalo "udar na organizam", u smislu informacione i komunikacione izolacije, vjeruje mladi poduzetnik Boris Cigler, koji nam je rekao da putem telefona dobija mailove sa četiri različita accounta, koristi društvene mreže, sluša muziku online i drugo.

"Kasnije bih vjerovatno shvatio da je lijepo biti malo i 'disconnected', a to bi ujedno bio i početak mentalnog odmora, koji je s vremena na vrijeme svima potreban", kaže Boris. I jedna od najpoznatijih glasnogovornica s ovih prostora, Una Bejtović, koja internet smatra svojim "kućnim ljubimcem" i od njega se ne odvaja ni na godišnjem odmoru, također bi voljela biti "pokusni kunić" u eksperimentu zvanom "deset dana bez interneta".

Fotografkinja Vanja Lisac strahuje od napada panike i osjećaja da joj nešto nedostaje. Ipak dodaje da je to nešto što tajno priželjkuje i da je svjesna da bi se nakon nekoliko dana navikla i da bi joj godilo.

Novinarki Al Jazeere Daliji Hasanbegović to bi značilo ultimativni bijeg od stvarnosti i deset dana potpune neinformisanosti, što joj, kako kaže, djeluje zastrašujuće. Humanistica Nermina Suljević ovu "izolaciju" iskoristila bi da se posveti porodici, stvarnim prijateljima, stvarnim knjigama i prirodi. Ako dođe u takvu situaciju, iste planove će imati i projekt menadžerica Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Mersiha Turudija, koja zagovara da se posvetimo ljudima oko sebe i da ne buljimo u monitor cijeli dan.

"Deset dana bez interneta je deset najljepših dana u godini", poručuje ona.

Menadžerica akademskih programa Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) Emina Ganić ovu situaciju je nazvala "nevoljom".

"Da sam na odmoru, ovaj problem bih prigrila objeručke kao sjajan izgovor da uživam bez buke e-mailova, tweetova i Facebook statusa, koji nam svakodnevno odvlače pažnju od opipljive stvarnosti, u kojoj je ipak puno ljepše živjeti od virtuelne. Ipak, da sam usred radne sedmice ili, ne daj Bože, unutar fiksnih rokova na nekom bitnom projektu, tada bih već osjetila strašnu stvarnost današnjeg tempa života u kojem je čekati prenos poruke duže od minute ili nemogućnost vođenja desetaka uporednih komunikacija zaista neprihvatljivo. I da, vjerovatno bih napokon naučila kako se šalje faks", kaže Emina.

Tegoba svakodnevnice bez interneta svjesna je i PR direktorica agencije Prime Communications Lejla Brčaninović, koja pomoću interneta ne samo da se informiše, nego i komunicira s kolegama, klijentima, prijateljima, porodicom, kupuje, druži se i zabavlja.

"Deset dana bez interneta bi dosta promijenilo moju svakodnevnicu, jer sam jedan od strastvenih korisnika svih olakšanja i pogodnosti koje internet i komunikacijski kanali na internetu pružaju. Toliko vremena bez interneta je sigurno izvodljivo, ali bih morala uložiti dodatne napore i energiju za sve ono što internet omogućava u samo nekoliko klikova", objasnila nam je Lejla.

Adisu Jahoviću, fudbaleru švicarskog FC Willa, kao i svima koji su daleko od doma, internet je nezamjenjivo sredstvo komunikacije sa rodbinom, ali bi deset dana bez njega izdržao.

"Ništa strašno, ne bi se zaratilo", šaljivo je prokomentarisao Adis za naš portal.

Njegovu ravnodušnost u ovom slučaju ne dijeli Andrea Tomašević, urednica časopisa Magazine, koja je na početku ovogodišnjeg ljetovanja doživjela neugodno iskustvo kad je shvatila da u hotelu u kojem je odsjela nema pristupa internetu.

"Svaki dan sam odlazila u obližnji kafić kako bih provjerila poštu, novosti na FB i omiljene web-portale koji mi služe kao osnovno sredstvo informisanja. Priroda posla mi je takva da je moj život nezamisliv bez interneta. Ukoliko bi mi neko uskratio, ili ukoliko bih bila primorana da živim bez neta, ipak vjerujem da bi televizija, radio i hrpa novina bili adekvatna zamjena", smatra Andrea.

Fotograf Emir Mafke Vražalica dao nam je kratak odgovor: "Deset dana bez interneta bi za mene značilo samo jedno - odmor od osoba koje me mole da postavljam njihove fotke na Facebook".

Nakon što se zamislio u ovoj situaciji, Mladen Jeličić Troko došao je do više potpuno različitih odgovora, za koje kaže da su svi iskreni i svi njegovi.

"Dakle, deset dana bez interneta bih mogao shvatiti i primiti, pod uslovom da sam negdje gdje nema internetskih veza, kao idealan odmor. Nema vijesti, nema budalaština, nema idiotskih komentara, ja slobodan u prirodi. U nekom drugom raspoloženju bih nemogućnost pristupa internetu smatrao nekom vrstom zatvora - bez informacija, fotografija dragih ljudi, simpatičnih i duhovitih komentara, informacija o događanjima u svijetu umjetnosti... Na drugoj strani, ponekad bih sam isključio kompjuter zbog idiota koji mi oduzimaju vrijeme, kljukaju me glupostima, neistinama i stavovima koji su apsolutno izvan svake logike i normalne komunikacije, uvredama svake vrste, na spolnoj, nacionalnoj, religioznoj i inoj osnovi. Meni se nebrojeno puta dokazalo da, što je onaj s druge strane gluplji, stavovi su mu isključiviji, ekstremniji i, što je najgore, bez ikakve utemeljenosti u povijesti, nauci...", objašnjava ovaj glumac, voditelj i zabavljač.

Sa konstatacijom da je deset dana bez interneta zapravo odmor složila se bivša članica dua Erato Dalal Midhat Talakić, dok PR menadžerica BH Telecoma Nađa Lutvikadić-Fočo kaže da joj takva situacija ne bi predstavljala ništa.

"Bila sam bez interneta deset dana sad u Egiptu, ja nisam ovisnica, nije mi uopće nedostajao", odgovorila je Hana Hadžiavdagić-Tabaković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: