Tužne fotografije
39

FOTO / Delfin mrtvo mladunče nosio dalje od obale

Klix.ba
Potresne fotografije delfina koji iznosi mrtvo mladunče iz mora snimio je turist u kineskoj regiji Guangxi Zhuang, području poznatom po izletima za turiste koji žele gledati delfine.
Ovakav ritual sisara se rijetko može vidjeti, a još je rjeđe da ga neko zabilježi kamerom.

Odrasli delfin je više puta podigao mrtvo mladunče na površinu vode, kao da mu pomaže da diše. Također je nosio mladunče daleko od obale, što dublje u vodu.

Na snimku se preko trbuha mladunčeta vidi velika posjekotina i postoji mogućnost da je stradalo od propelera broda. Ironično, to je možda bio jedan od mnogih čamaca koji voze turiste na jednodnevne izlete.

Istraživači su promatrali kako delfini nose ili guraju svoju mrtvorođenčad i mladunčad koja umiru veoma rano. Delfini pokazuju uznemirenost i znaju ostati s mrtvim mladunčetom po nekoliko dana.

Slični rituali u životinjskom carstvu također su promatrani kod kitova, slonova, čimpanzi i gorila, piše Daily Mail.

Iako stručnjaci nerado pripisuju ljudske emocije životinjama, delfini svojim ponašanjem, čini se, pokazuju da su u najmanju ruku svjesni svoje smrtnosti.

Istraživač Joan Gonzalvo, iz Tethys Research Instituta, je primijetio sličnu scenu 2006. godine, kada je majka nosila svoje mrtvo mladunče na leđima. On je rekao da se činilo da majka ne može prihvatiti smrt mladunčeta.

Godinu dana kasnije, svjedočio je kako grupa delfina pokušava pomoći mladunčetu koje umire - podižući ga na površinu i plivajući oko malenog bolesnika na čudan način.

"Moja je pretpostavka da su bolesnoj životinji pravili društvo i davali podršku, a kada je uginula, grupa je učinila svoj ​​posao. U ovom slučaju su već pretpostavljali da smrt dolazi – i oni su bili spremni", rekao je Gonzalvo.