magazin
0

"Debele" manekenke nemaju mjesta na zapadnim modnim pistama

Sarajevo-x.com
Premršave manekenke iz Afrike mogu se nadati uspjehu na zapadnim modnim pistama, ali one malo punije, moraju ostati kod kuće.

Ovo je poruka koja je upućena manekankama u usponu koje rade za modnu agenciju Exopa u Gani, u Africi.

"Mnoge od njih žele raditi u Evropi, ali ne mogu dobiti tu priliku zbog veličine odjeće koju evropski dizajneri preferiraju", rekao je direktor modne agencije Exopa u Gani, Sima Ibrahim.

Dok manekenke na zapadnim pistama mode postaju sve mršavije i mršavije, pritisak za savršenim izgledom postaje sve veći pa iako "savršeni izgled" podrazumijeva veličinu nula. To je najmanja veličina odjevnih predmeta u Americi, a ekvivalent je britanskoj veličini četiri.

U Africi su obline statusni simbol imućnih, a ne prepreka za zapadnjački "savršen izgled". No, sada je došao trenutak kada afrička omladina bira između zapadnjačkog načina odjevanja i tumačenja mode i tradicionalnog pogleda na svijet.

To dovodi do neminovnog izbora između zapadnjačke mršavice i afričke žene sa oblinama. Debata se pokrenula u krugovima afričke modne industrije.

Manekenke koje žele uspijeti na zapadnom tržištu svjesne su poželjne veličine i kilaže te da se moraju prilagoditi tim zahtijevima ako žele uspijeti.

"Mršavice žele u Evropu, one malo punije znaju da su "goleme" i traže posao u Gani", naglasio je Ibrahim.

Direktorica modne agencije "Ziper models", Sylvia Owori smatra da samo nekolicina Afikanaca želi gledati premršave manekenke.

"Mislim da bi većina javnosti bila zgrožena takvim manekenkama", objasnila je Owori.

U afričkim klubovima i kafićima deblje djevojke privlače više pažnje. Ipak postoje naznake da će i afričke manekenke krenuti stopama svojih kolegica sa Zapada.

Naime, manekenke u Gani zarade najviše 200 dolara dnevno dok njihove kolegice u Parizu, Milanu i New Yorku zarađuju više 1.000 dolara za samo osam sati rada na dan.