magazin
682

Damir Šagolj je najbolji Reutersov fotograf za 2016. godinu

Piše: I. P.
Foto: Reuters/Damir Šagolj
Foto: Reuters/Damir Šagolj
Bosanskohercegovački fotograf Damir Šagolj proglašen je najboljim fotoreporterom svjetske agencije Reuters za 2016. godinu.

Kako je saopćila agencija Reuters, Šagolj je nagradu osvojio zbog doprinosa fotonovinarstvu za 2016. godinu. Tokom prošle godine Šagolj je pokrivao događaje kao što su sukobi narko kartela na Filipinima i kongres u Sjevernoj Koreji.

Kao odavanje počasti svom najbiljem fotoreporteru, Reuters je izdvojio 30 najvrjednijih Šagoljevih fotografija.

Istu nagradu Šagolj je osvojio i 2011. godine kad aje tron podijelio sa kolegom iz Srbije Goranom Tomaševićem. Godinu dana kasnije, Šagolj je osvojio nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji Daily Life Stories u okviru godišnjog priznanja World Press Photo. Pažnju je privukao fotografijom slike sjevernokorejskog lidera Kima il-Sunga na zgradi u Pyongayangu.

Šagolj je rođen u Sarajevu 1971. godine. Nakon rata provedenog u redovima Armije RBiH postaje Reutersov fotograf zadužen za bilježenje događaja u našoj zemlji. Od 2009. godine njegov region pokrića je jugoistočna Azija, a fotografije japasnkog cunamija i tajlandskog građanskog rata često nose njegov potpis.

Dokumentovao je i novije historijske događaje kao što su napadi 11. septembra 2001. godine, pad Talibana u Afganistanu te početak invazije na Irak.