Damir Šagolj autor fotografije godine takmičenja Istanbul Photo Awards

Klix.ba
26.3.2018. u 14:02
61
11
Damir Šagolj autor fotografije godine takmičenja Istanbul Photo Awards
61
Damir Šagolj autor fotografije godine takmičenja Istanbul Photo Awards Pobjednička fotografija Damira Šagolja
Bosanskohercegovački fotoreporter Damir Šagolj dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotografiju godine na četvrtom takmičenju Istanbul Photo Awards koje organizuje Anadolu Agency (AA).
Za najbolju fotografiju godine izabrana je dirljiva fotografija "Dijete" koju je Šagolj snimio tokom boravka u kampovima mijanmarskih izbjeglica u Bangladešu, a na kojoj se vidi lik mrtvog dječaka čije oči su prekrivene lišćem.

Međunarodni žiri je u periodu od 18. do 21. marta zasjedao u Istanbulu i dobitnike nagrada po kategorijama izabrao među 37.000 pristiglih fotografija iz 125 zemalja svijeta. Nagrađeno je ukupno 27 fotoreportera iz 22 zemlje.

Prvo mjesto u kategoriji Vijesti – serijal fotografija osvojio je Kevin Frayer za reportažu o Rohinjama koju je snimio za Getty Images.

U Kategoriji Sport – pojedinačna fotografija prvo mjesto osvojila je fotografija "Atleta vs životinja" fotoreportera Lukasa Schulza, dok je u kategoriji Sport – serijal fotografija prvu nagradu osvojio Pavel Volkov za serijale objavljene u listu Vechernaya Moskva.

Fotoreporter medijske kuće New Strains Times Press Muhamed Fathil Asri dobitnik je prve nagrade u kategoriji Priroda i okoliš – pojedinačna fotografija, dok je za serijal u istoj kategoriji prvu nagradu dobio Marcus Yam koji radi za list The Los Angeles Times.

Andrew McConnel (Panos Pictures) dobitnik je prve nagrade u kategoriji Serijal portreta, a ruski fotoreporter Sergei Stroitelev pobjednik je takmičenja u kategoriji Serijal fotografija o svakodnevnom životu. U te dvije kategorije nije bilo pobjednika za pojedinačne fotografije.

Ovogodišnju nagradu za Najboljeg mladog fotoreportera dobila je Ezra Acayan koja radi kao freelancer na Filipinima, a riječ je o nagradi koja se od prošle godine dodjeljuje na takmičenju Istanbul Photo Awards. Za nagradu konkurišu fotoreporteri mlađi od 28 godina.

Rodrigo Cabrita i Anastasia Rudenko dobitnici su počasnog priznanja u kategorijama Serijal o prirodi i okolišu i Serijal o svakodnevnom životu.

Šagolj će kao dobitnik nagrade za najbolju fotografiju dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dolara. Po 8.000 dolara dobit će pobjednici svih kategorija, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti po 5.000, odnosno po 3.000 dolara. Najbolji mladi fotoreporter također će dobiti 3.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: