Da li je princ Harry zapravo abdicirao?

Da li je princ Harry zapravo abdicirao?
12
N.I.
14.1.2020. u 12:55
25
komentara
12

dijeljenja
Da li je princ Harry zapravo abdicirao? Foto: EPA-EFE
Povlačenje iz protokola kraljevske porodice događalo se i ranije, ali je pitanje u kolikoj mjeri je ovaj čin bezazlen.
Prošlosedmično saopćenje princa Harryja, vojvode od Sussexa, i njegove supruge, Meghan Markle, da se povlače s kraljevskih dužnosti je uzburkalo kako samu kraljevsku porodicu, tako i javnost. Britanska kraljevina se odlikuje dugačkom i strogom tradicijom, te nije iznenađujuće što je njihov potez shvaćen kao nekonvencionalan, ali nije nužno i bez presedana.

Paralele su povučene između događaja iz prošlog stoljeća, tačnije 1936. godine kada je stric kraljice Elizabete, Eduard VIII, donio odluku napustiti prijestolje kako bi oženio Wallis Simpson, pripadnicu američkog visokog društva.

Zanimljiva je sličnost između ovih događaja. Oba slučaja odlikuju se tenzijom između članova kraljevske porodice, kao i znatnom medijskom pažnjom, i u oba slučaja je prisutna razvedena žena iz SAD-a.

Ono što je važna razlika je činjenica da je Eduard VIII privremeno bio kralj. Kao britanski monarh, on je ujedno bio i poglavar Anglikanske crkve. Njegova želja da se oženi Wallis Simpson nije se slagala s crkvenim načelima, jer je Wallis iza sebe imala dva propala braka (National Geographic).

Narod je na Wallis gledao kao na posrnulu ženu, a nije zadobila ni naklonost britanske vlade. Ovakve okolnosti su dovele do ustavne krize.

Eduard VIII se jedno vrijeme zalagao za takozvani morganatski brak. U tom slučaju, potomstvo muškarca i žene, koji ne pripadaju istom društvenom staležu, ne može nasljeđivati titule i kraljevske povlastice.

Budući da kompromis nije pronađen, Eduard VIII je abdicirao 10. decembra 1936. godine. S Wallis se seli u Francusku, gdje se vjenčaju godinu dana kasnije, nakon što je njen prethodni brak i zakonski okončan.

Ovi događaji su toliko uzdrmali sam koncept britanske monarhije, da je Time Magazine proglasio Wallis Simpson "Ženom godine 1936".


Okolnosti braka između princa Harryja i Meghan Markle neodoljivo podsjećaju na zbivanja iz prošlosti, ako se u obzir uzme zaokupljenost javnosti činjenicom da je Meghan glumica iz SAD-a koja za sobom već ima jedan brak.

Ipak, iako je princ Harry pripadnik kraljevske obitelji, nije i monarh, kao što je to bio slučaj s njegovim prastricem. On zauzima tek šesto mjesto u redu za britansko prijestolje, a da bi u potpunosti bio izuzet iz tog poretka, nužno je da mu kraljica Elizabeta II uruči službeni otpust, pa da zatim parlament Ujedinjenog Kraljevstva donese poseban zakon kojim će se otpust realizirati.

Nema naznaka da će se princ Harry odreći svoje titule ili mjesta u redu za prijestolje. Štoviše, na web stranici vojvode od Sussexa je istaknuta namjera para da s ponosom nastavi tradiciju Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Princ Harry i Meghan Markle namjeravaju podijeliti svoje vrijeme između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, te će zbog toga biti izuzeti iz određenih ceremonijalnih uloga. Pretpostavke su da će se naizmjenično preseliti u Kaliforniju i Kanadu.

Još jedna razlika između princa Harryja i njegovog pretka je ta što je Eduardu VIII bila određena doživotna mirovina u zamjenu za izgnanstvo u Francuskoj. Nasuprot tome, princ Harry i Meghan namjeravaju se odreći svojih kraljevskih primanja, koja dolaze od poreza britanskih građana.

View this post on Instagram

“After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on


Ostaje pitanje kako će se princ Harry i njegova supruga izdržavati, ali i kako će njihovo povlačenje sa kraljevskih dužnosti izgledati.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...