magazin
7

Da li je ovo čudovište iz Loch Nessa?

Klix.ba
Zahvaljujući Appleovoj aplikaciji koja se temelji na satelitskim fotografjima, na površini jezera Loch Ness uočena je neobična silueta za koju mnogi tvrde da je Nessie, čudovište iz ovog škotskog jezera za kojim se traga stotinama godina.

Trenutno se internetom šire dvije fotografije do kojih su došli lovci na Nessie. Oni koji se bave potragom za misterizonim bićem iz Loch Nessa, šokirani su fotografijama, piše Daily Mail.

"Sasvim slučajno sam pronašao ovu fotografiju na aplikaciji. Pregledavao sam različite dijelove Škotske i onda sam odlučio da pregledam jezero. Ugledao sam nešto na površini vode i odmah sam nazvao Garyja Campbella iz zvaničnog kluba koji se bavi potragom za čudovištem iz Loch Nessa", kaže Andy Dixon.

Campbell i društvo odmah su se dali u potragu i pokušali odgonetnuti šta se nalazi na fotografiji.

"Zatražili smo mišljenje eksperata za more koji su nam kazali da se radi o valovima nastalim nakon prolaska broda. Međutim, broda nema u blizini. Ukoliko nije neka podmornica, najvjerovatnije se radi o Nessie", kazao je Campbell.

Prvi pisani tragovi o postojanju čudovišta u jezeru datiraju iz šestog stoljeća. U proteklih 1.500 godina bilo je 1036 prijava o viđenju čudovišta iz Loch Nessa. Međutim, niko do danas nije pružio valjan dokaz.