Dan žena
11

Cvijeću nema zamjene: Ulice bh. gradova prekrivene tezgama s ružama i karanfilima

Klix.ba
Sarajevo
Iako su performansi i marševi žena sve češći sadržaj javnog obilježavanja Dana žena, ulični prodavači cvijeća nezaobilazan su dekor koji zadržava svoj šarm i svrhu.

Fotoreporteri portala Klix.ba obišli su tri bosanskohercegovačka grada kako bi prikazali atmopsferu na kišnim ulicama. Sa izuzetkom Mostara, građane BiH kupaju uglavnom samo sivi oblaci pa je cvijeće došlo u pravom trenutku da promijenit atmosferu na glavnim šetalištima i ulicama.

Obavezan asortiman su ruže i karanfili, a na tezgama koje će već sutra biti razmontirane nalazi se i poneki parfem, jastučić u obliku srca ili jednostavna skromna čestitka.

Mostarski trgovci cvijećem koji dominiraju ulicama iznenađeni su prometom ove godine, koji je bolji od prošle godine. Bit će da je do lijepa vremena, jer kako rekoše, ne vjeruju da narod ima više para. Ipak, za Dan žena "uvijek se nađe".

Podsjećamo, žene širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prvi Dan žena je obilježen 8. marta 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.