Turksoy
12

Čuveni turski kamerni orkestar nastupa u Mostaru i Sarajevu

Klix.ba
Međunarodni omladinski kamerni orkestar Turksoy, dio Međunarodna organizacija Turkijske kulture, nastupit će u nedjelju, 30. jula 2017. godine u Narodnom pozorištu u Mostaru u 20 sati u okviru "Mostarskog ljeta 2017", dok će dan kasnije u ponedjeljak, 31. jula 2017. godine nastupiti u Domu Armije u Sarajevu, isto u 20 sati.

Koncerti u Mostaru i Sarajevu održavaju se pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH. Pod vodstvom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana nalaze se mladi, talentovani umjetnici iz sedam zemalja Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turska, i dva dijela Rusije Baškurdistan i Tataristan.

Na repertoaru Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra Turksoy su djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica Turksoya. Od osnivanja, međunarodni omladinski kamerni orkestar Turksoy koji je uspješno izvodio zajedničke melodije turkijske kulture širom svijeta, očarao je publiku na nekoliko koncerata koje je izveo ne samo u Turskoj, nego i u SAD-u, Evropi i zemljama Euroazije.

Orkestar koji je održao svoj prvi koncert u Ankari, glavnom gradu Republike Turske i Istanbulu, Evropskoj prijestolnici kulture u okviru programa Prvog međunarodnog festivala mladih orkestara, učestvovao je na Međunarodnom festivalu mladih umjetnika u Bayreuthu (Njemačka) i nastupio zajedno sa mladim talentima iz različitih zemalja svijeta. 2010. godine. Međunarodni omladinski kamerni orkestar Turksoy je snimio svoj prvi CD u studiju Simfonije predsjednika Orkestra Republike Turske pod rukovodstvom Međunarodne organizacije turkijske kulture s novim repertoarom posvećenim 20. godišnjici nezavisnosti Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana i Turkmenistana.

  1. godine međunarodni omladinski kamerni orkestar Turksoy je izveo nekoliko koncerata u SAD-u, Evropi i Euroaziji te je također nastupao sa Simfonijskim orkestrom Turksoya u okviru turneje sa Yunus Emre Oratorio u Linkoln centru u New Yorku i muzičkom centru Strathmore u Washingtonu. Muzičari koji su se još jednom okupili povodom turneje kroz Tursku koju je organizirao Turksoy 2013. godine snimili su CD koji predstavlja potpuno novi repertoar posvećen 20. godišnjici Turksoya.

Od osnivanja 2010. godine međunarodni omladinski kamerni orkestar Turksoy okupio se šest puta i održao 27 koncerata na glavnim svjetskim lokacijama. Orkestar čine i novi članovi, a izvode novi reportoar svake godine.

Međunarodna organizacija Turkijske kulture, također poznat i kao UNESCO Turkijskog svijeta, je osnovan 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske. Kasnije su se Turksoyu priključili i Turska Republika Sjeverni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tatarstan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok moldavska Gagauzija ima status promatrača.

Više od 20 godina Turksoy različitm aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama.

Publika u Mostaru i Sarajevu imat će prilike čuti djela E.B. Britten "Simple Symphony", A. Schnittke "Suite in the Old Style", P. Tchaikovsky Serenade for String Orchestra.

Bosanskohercegovačkoj publici Međunarodni omladinski orkestar Turksoy predstavit će djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) İ. Khusamutdinova "Tuyalas" İ "Beyeu Köyö", kazahstanskih autora S. Kurmangazya "Balbraun" i A. Serkebayeva "Shalkyma", autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova "Yılgaylar", autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) "Vals", K. Gerasimova iz Sakha, Yakutia (Rusija) "Piyes for Chamber Orchestra", uzbekistanskog autora M. Makhmudova "Muhammas va ufor", autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) "Tun Payram", azarbejdžanskog autora K. Karayeva "Ayşe’nin Dansı" i "İhtiraslı Kızın Dansı", turskog autora A.T. Erdener "4 Movements on E" (Final) te tursku kompoziciju "Üsküdar’a Gider İken".

Uz kamerni orkestar Turksoy u posjetu BiH dolazi i delegacija TÜRKSOY, predvođena generalnim sekretarom Düsenom Kaseinovim. Orkestar je jedan od velikih projekata Turksoy, osnovan je 2010., a svoj prvi CD snimili su 2011. godine.

Orkestar okuplja mlade talentovane muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uslova koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade sa poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva. Orkestar je u proteklih sedam godina svoga postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u SAD, diljem Evrope i Azije. Ulaz na koncerte u Mostaru i Sarajevu za posjetitelje je besplatan.