magazin
2

Cindy Šoštarić iz Italije najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

FENA
Udruženje za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u saradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je u subotu u Tomislavgradu treću po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Projekt je održan pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Kantona 10 i općine Tomislavgrad.

Od 24 djevojke koje su pristigle iz 19 države, prema izboru stručnog žirija, laskavu titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Cindy Šoštarić iz Italije, a priznanje, uz repliku nakita iz 12. stoljeća s područja Hercegovine, uručio joj je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Prvom pratiljom proglašena je Ivona Pandžić iz Švicarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio Zvonko Milas, direktor Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Po izboru žirija druga pratilja je Paula Sabrina Bojanich, a priznanje s replikom nakita iz Višnjice kod Čapljine dobila je od predsjednika Vlade Kantona 10 Draška Dalića.

Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Fanni Bubreg iz Mađarske, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Manifestaciju je vodila novinarka HRT-a Zrinka Turalija Kurtak, koja je svaku djevojku predstavila, prezentirala ukratko njezinu biografiju, te narodnu nošnju koju je nosila.

Žiri, koji je jednoglasno donio odluku o pobjednici te o prvoj i drugoj pratilji, činili su uspješna privrednica iz Tomislavgrada Marija Perić, glumac Slaven Knezović, glavni urednik bh. izdanja Večernjeg lista Jozo Pavković, te jedan od čelnika Hrvatskog udruženja poslodavaca i ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Kantona 10 Patar Galić.