Street paint festival
0

Cijelo Sarajevo je pozvano na Beton fest

Klix.ba
Nakon 40 godina od prvog ikada održanog Street paint festivala, jubileju se pridružuje i glavni grad Bosne i Hercegovine. Najpopularniji likovni spektakl svijeta, osvježit će kulturni i zabavni život Sarajeva.

Već najavljeni gosti Giovanna la Pietra i Matthew May u Sarajevo stižu već 21. juna, a njima se pridružuje i Filip Mrvelj, regionalni 3D iluzionistički slikar, čiji su projekti, poput rekordne slike od 1300 m2, izrađene u Slavonskom Brodu.

Festival će biti otvoren ispred Katedrale 21. juna, gdje će Beton Katedrala tim izraditi sliku u duhu Starog Sarajeva, uz prateći performans Sarajevske kocke.

Matthew May, kao Planet streetpainting predstavnik, će 23. juna u Ferhadiji izraditi 3D sliku u duhu Sarajeva u vrijeme austrougarske vladavine, a Filip Mrvelj će na Trgu Djece Sarajeva 3D izraditi sliku u duhu Sarajeva u vrijeme Olimpijade.

Na Vilsonovom šetalištu će nastupiti Vilsonovo Beton tim, koji će tokom cijele subote, betonske površine najvećeg sarajevskog šetališta pretvoriti u umjetničku sliku, o temi vodene bujice. Vilsonovo šetalište prati Beton party, u saradnji sa Cafeom Tito, do ranijh jutarnjih sati.

Isti dan će biti obilježen jubilej i sjećanje na legendarne madonnare, čiji predstavnik je Giovanna la Pietra. Madonnarski kutak će biti postavljen na Trgu djece Sarajeva, a prolaznici će pratiti performansno predstavljanje priče o starim vagabundima. Madonnari su bili vagabundni linkovni umjetnici, koji su stoljećima putovali od grada do grada, duž cijele Italije i na pločnicima trgova većih gradova ostavljali slike religioznih motiva.

Tokom Drugog svjetskog rata, madonnarima se gubi svaki trag. Prvi Street paint festival održao se 1972. godine u Grazie di Curtatone, Italija, u znak sjećanja na madonnare. Tokom godina, ova vrsta umjetnosti se razvija u anamorphic, odnosno 3D iluzionističko ulično slikanje.

U nedjelju, 24. juna, će se održati takmičenje između timova i pojedinačnih umjetnika u izradi slobodne slike. Umjetnici će se boriti za nagradu "Bethonney" (Betoni), autorice Hane Dujmović.

Pobjednika će odabrati cijelo Sarajevo. Svi prolaznici će imati priliku glasati za svog favorita i uz sabiranje glasova i omjera glasova Giovanne, Matthewa i Filipa, Bosna i Hercegovina će dobiti prvu Street art zvijezdu.

Vezani članci