magazin
0

Charles Darwin je kriomice podržavao borbu za prava žena

Klix.ba
Charles Darwin
Charles Darwin
Istraživači koji su proučavali pisma poznatog britanskog naučnika Charlesa Darwina otkrili su da je on imao mnogo složenije stavove prema rodovima nego što je to navodio u svojim djelima.

Kada je razmišljao o ženidbi 1838. godine, Darwin je tako zabilježio kako je njegova buduća žena u svakom slučaju bolja za ljubav i igru nego što bi to bio pas. Ipak, njegovi su se stavovi kasnije uveliko promijenili, uprkos tome što je u svojim djelima zastupao stavove prema kojima je, naprimjer, osnovna uloga žene da brine o djeci i kući, prenosi Daily Mail.

Philippa Hardman, stručna saradnica na Univerzitetu Cambridge, ističe kako je ustanovila da je Darwin nalazio načina da podrži žene u njihovoj želji da se bave naučnoistraživačkim radom, a zalagao se i za njihova prava.

Hardmanova navodi kako je Darwin 1872. godine pisao prirodnjakinji Mary Treat želeći je podržati u njenoj studiji o leptirima, te joj savjetovao da rad objavi u nekom od poznatih naučnih časopisa.

Također je pronašla i zabilješke iz kojih je vidljivo da je Darwin podržavao žene koje su se borile za ideju ravnopravnosti spolova, te se tako u tom smjeru dopisivao sa ženama koje su izašle iz okvira tradicionalnih rodnih uloga.

Hardmanova je iz svega zaključila kako Darwin ove stavove nije ispoljavao u svojim djelima smatrajući kako su ona bila dovoljno kontroverzna za vrijeme u kome je živio.