Na Netflixu
0

Čelnik britanskog zdravstva napao seriju Gwyneth Paltrow, tvrdi da predstavlja zdravstveni rizik

E. Sk.
Čelnik britanske zdravstvene službe (NHS) Simon Stevens optužio je novu seriju Gwyneth Paltrow koja se prikazuje na Netflixu da predstavlja "značajan zdravstveni rizik" za javnost, prenose strani mediji.

Serija "The Goop Lab", snimljena u sjedištu njene firme za zdrav život, istražuje faktore alternativnih metoda liječenja. Netflix je objavio da je cilj serije "zabaviti, a ne pružiti medicinske savjete". No, Stevens je optužio seriju da širi dezinformacije. S druge strane, portparol Goopa kaže da je serija transparentna u pokrivanju novih tema koje možda nemaju podršku u nauci ili su u ranim fazama analiza.

Kontroverzna serija počela se emitirati u petak 24. januara. U seriji koja ima šest nastavaka Paltrow je angažirala doktore, istraživače i alternativce kako bi ispitali postupke od "energetskog egzorcizma" do upotrebe psihodeličnih droga u liječenju mentalnih bolesti.

Stevens je u svom govoru u Oxfordu napao Paltrow i njen tim za promociju postupaka koji predstavljaju značajan rizik za zdravlje ili mitova poput liječenja pokretima ruku iscjelitelja iznad tijela pacijenta.

Njena firma Goop sada je vrijedna oko 250 miliona dolara.