Australija
0

Cate Blanchett podržala kontraverznog fotografa

Sarajevo-x.com
Poznata australska glumica Cate Blanchett je odbranila rad umjetnika čiji su portreti nage djece izazvali raspravu širih razmjera u vezi sa cenzurom u Australiji.

Policija je najprije zabranila održavanje izložbe Billa Hensona, zatim je zaplijenila njegove radove, a razmatra se i podizanje tužbe protiv umjetnika.

Njegove radove, koji prikazuju nage trinaestogodišnje djevojčice, je osudio australski premijer Kevin Rudd nazvavši ih odbojnim.

U otvorenom pismu, Blanchett i 42 vodećih figura umjetnosti u Australiji su istakli da je ova akcija naškodila australskom kulturnom ugledu.

“Potencijalno suđenje jednom od naših najcjenjenijih umjetnika nije način izgradnje jedne kreativne Australije i čini štetu neviđenih razmjera našem kulturnom ugledu”, ističe se u pismu upućenom premijeru australske savezne države New South Wales.

“Trebali bismo se sjetiti da je važan pokazatelj društvene slobode u ranijim vremenima ili u represivnim režimima danas u svijetu način na koji država tretira umjetnike i umjetnost”, osvrnuli su se umjetnici u svom pismu.

“Želimo apsolutno pojasniti da niko od nas ni na koji način ne odobrava zlostavljanje djece”, napominju umjetnici.

Kako dalje navode: “Hensonov rad nema ništa u vezi sa dječijom pornografijom i, ako je suditi po mišljenju najuvaženijih kustosa i kritičara u svijetu, svakako se radi o umjetničkom djelu”.

Održavanje izložbe u galeriji Roslyn Oxley9 u Sidneju zabranila je policija prije nego je došlo do otvorenja prošle sedmice, a nakon što su se pojedinci žalili u vezi sa fotografijama nagih dvanaestogodišnjih i trinaestogodišnjih djevojčica. Policija je zaplijenila 20 radova, od kojih većina prikazuje nagu trinaestogodišnju djevojčicu. Službenici su izjavili da će ispitati osobe sa fotografija i njihove roditelje i da još uvijek istražuju da li fotografije krše prava koja određuju da li je ponašanje opsceno.

Premijer Rudd se oštro usprotivio postavljanju izložbe a pedesetdvogodišnji Henson se nije oglasio u javnosti, objavio je BBC.