{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cambridge i Oxford među deset najbolje rangiranih institucija u svijetu po reputaciji

5.5.2016. u 21:04
25
19
Cambridge i Oxford među deset najbolje rangiranih institucija u svijetu po reputaciji
25
Cambridge i Oxford među deset najbolje rangiranih institucija u svijetu po reputaciji
Univerzitet Cambridge
Velika Britanija imala je deset Univerziteta na listi top 100 svjetskih ustanova kada je u pitanju globalni ugled, ali mnogi su ove godine skliznuli s liste.
Cambridge i Oxford su dalje u prvih pet, na četvrtom i petom mjestu, ali su oba pala dva mjesta tokom 2015. godine. Na prvom mjestu je Univerzitet Harvard, na drugom Institut tehnologije Massachusetts, dok je na trećem mjestu Univerzitet Stanford - sva tri iz Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, SAD dominiraju kada je u pitanju nivo obrazovanja i ugled liste. Azija ima 17 Univerziteta u top 100, deset više na rang listi nego prošle godine.

Najviše ocijenjeni azijski Univerziteti su Univerzitet u Tokiju u Japanu i na 12. mjestu Tsinghua University u Kinu. Ovo je rangiranje na osnovu ugleda i statua, kao i na osnovu mišljenja međunarodnog panela akademika. Istraživanje je odvojeno od rangiranja Univerziteta na osnovu kvaliteta nastave.

Tri Univerziteta u Londonu ostali su u vrhu liste po ugledu, Imperial College na 15. mjestu, University College u Londonu na 20. i Londonska škola ekonomije i političkih nauka na 24. mjestu, ali je svaki pao bar za jedno mjesto u odnosu na prošlogodišnji poredak.

Univeritet u Edinburgu je na 38., Kraljevski koledž u Londonu na 43., a Univerzitet u Manchesteru na 49. mjestu. Univerziteti u Bristolu i Durhamu su ispali iz prvih 100, čime je smanjen ukupan broj britanskih Univerziteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: