magazin
127

Budući predsjednik BiH Đevrasim Cvijan čestitao građanima Novu godinu

Piše: A. U.
Čuveni bh. pisac, scenarista, reditelj i kompozitor Enver Puška na originalan je način građanima BiH poželio sretnu Novu godinu. Puškina čestitka je ujedno i najava njegove nove monodrame.

U Puškinoj novogodišnjoj čestitki, imaginarni predsjednički kandidat Đevrasim Cvijan, koji sam sebe naziva budućim predsjednikom BiH, obratio se građanima sa svojim obećanjima za narednu godinu.

“Kako se nijedan od naših predsjednika nije udostojio i obratio građanima sa novogodišnjom čestitkom, iako u zemljama koje imaju samo jednog predsjednika, taj jedan odvoji vremena i poželi sreću svojim građanima, Đevrasim Cvijan, budući predsjednik BiH obratio se građanima BiH sa najiskrenijim željama da na sljedećim izborima izaberu njega za predsjednika”, objasnio je Puška svoj satirični snimak.

“Godina iza nas je bila teška i ja sam odlučio da meni bude bolje, vaše je samo da glasate za mene”, poručio je budući predsjednik Cvijan, a ponudio je i svoja rješenja velikih građanskih problema.

Problem javnog gradskog prijevoza riješio bi ukidanjem PDV-a na obuću, budući da je “svakako zdravije šetati”. Također je najavio kako bi ukinuo sve lijekove sa esencijalne liste, a na nju stavio nanu, čuvarkuću, čubru, bijeli luk i kiseli kupus - i to domaće proizvodnje.

Puška je pojasnio kako je ova čestitka ujedno i najava njegove monodrame koja će se prikazati u narednoj godini.

“Ja ovo još uvijek zovem ‘Predizbornom predstavom’, kako je već krenulo ovo predizborno ludilo. Mogu samo pretpostaviti kako će to izgledati naredne godine. Monodramu ću početi igrati u januaru. Počet će 18. januara u Ilijašu, nakon čega slijedi Goražde, pa Srednjobosanski kanton i Krajina, a zatim i Sarajevo i Banja Luka, vjerovatno u drugoj polovini februara. Đevrasim je lik, Bosanac i Hercegovac, koji je odlučio da bude bolje. On je parodija na sve one koji u politiku uđu kako bi njima bilo bolje”, rekao je Puška za naš portal.