Suosjećaju sa gubitkom
0

Brojni lideri upućuju saučešće kraljevskoj porodici

A. B.
Princ Philip, Foto: Facebook (Royal Family)
Princ Philip, Foto: Facebook (Royal Family)
Nakon što je britanska kraljevska porodica obavijestila javnost o smrti princa Philipa (99), supruga kraljice Elizabete II, počele su pristizati reakcije i izrazi saučešća državnih zvaničnika iz Velike Britanija, ali i drugih zemalja.
Među prvima je svoje saučešće izjavio britanski premijer Boris Johnson koji je, između ostalog, napisao da je Velika Bitanija ujedinjena u zahvalnosti za sve ono što je princ Philip decenijama činio za svoju zemlju te da tuguje jer je preminuo.

"Naše misli su s njenim Visočanstvom i porodicom, koji su izgubili ne samo poštovanu javnu figuru već i predanog supruga te ponosnog i voljenog oca, djeda i pradjeda", napisao je Johnson.

Saučešće kraljevskoj porodici izrazila je i škotska premijerka Nicola Sturgeon koja je na svom Twitteru napisala da je rastužuje vijest da je vojvoda od Edinburgha preminuo.

"Izražavam saučešće kraljici Elizabeti i cijeloj kraljevskoj porodici u svoje i ime svih Škota", napisala je Sturgeon.

Velški premijer Mark Drakeford, izrazio je svoje žaljenje te kazao kako je zbog smrti vojvode "nevjerovatno tužan".

"Krunu je služio nesebično odano, a stanovnici Walesa i brojnim organizacijama koje je podržavao, jako će nedostajati", dodao je Drakeford.

Švedski kralj Carl Gustaf rekao je da su on i kraljica Silvia "duboko pogođeni viješću o smrti Vojvode od Edinburgha".

"Princ Philip je dugi niz godina bio veliki prijatelj naše porodice. Duboko smo cijenili naš odnos", kazao je Gustaf.

Belgijski kralj Philippe izrazio je u privatnoj poruci saučešće kraljici u ime belgijske kraljevske porodice.

Saučešće kraljici Elizabeti uputio je i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji je ujedno poručio da su mu misli uz nju i britanski narod.

Reakcija i poruka je stigla i od latvijskog predsjednika Egilsa Levitsa koji je istakao da "najdublje saosjeća s njenim visočanstvom kraljicom i kraljevskom porodicom zbog smrti princa Philipa, vojvode od Edinburgha".
Na Facebooku se oglasio i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier koji je naglasio da je princ Philip bio popularan i vrlo cijenjen u Njemačkoj.

"Imao sam zadovoljstvo tokom naših susreta u Londonu i Berlinu lično doživjeti njegov pronicljivi humor. Svojim stavom, šarmom i upravo tim humorom stekao je poštovaje i ljubav naroda Velike Britanije", napisao je Steinmeier.

Premijer Malte Robert Abela, svoje saučešće je izrazio putem Twittera naglasivši da je "istinski tužan zbog gubitka princa Philipa, koji je Maltu smatrao svojim domom i često se vraćao u nju".
Isto je učinio i premijer Australije Scott Morrison koji je tom prilikom kazao da je princ Philip "utjelovio generacije koje će se u budućnosti teško moći upoznati i odgojiti".
Ispred Buckinghamske palače počeli su pristizati građani Velike Britanije kako bi odali počast vojvodi od Edinburgha.
Britanci odaju počast princu Philipu ispred Buckinghamske palače (Foto: EPA-EFE)
Britanci odaju počast princu Philipu ispred Buckinghamske palače (Foto: EPA-EFE)

Buckinghamska palača je zamolila građane koji se okupljaju da ne krše mjere ograničenja protiv koronavirusa.