magazin
0

Britanski avanturista preplivao Sjeverni pol kako bi upozorio na globalno zagrijavanje

FENA
Britanski avanturista i plivač Lewis Gordon Pugh postao je prva osoba koja je preplivala ledene vode Sjevernog pola kako bi podigao svjesnost o tome kako globalno zagrijavanje utiče na polarni ledeni pokrivač.

Pughu (37), trebalo je 18 minuta i 50 sekundi da prepliva jedan kilomrtar u vodi temperature - 1,8 stepeni Celziusa - u najhladnijoj vodi u kojoj je ikada plivao, navodi on u izjavi za javnost.

"Nadam se da će moje plivanje inspirisati svjetske lidere da ozbiljno shvate klimatske promjene. Odluke koje oni donesu u narednih nekoliko godina odredit će biološku različitost našeg svijeta", kazao je on.

"Želim da moja djeca i njihova djeca znaju da polarni medvjedi još žive na Arktiku. Ta stvorenja bila su pored mene", dodao je.

Plivanje, u vodenoj rupi gdje se polarni led otopio, imalo je za cilj privući pažnju na posljedice globalnog zagrijavanja na arktrički ledeni pokrovač.

Sudeći po nedavnom izvještaju Ujedinjenih nacija, on se smanjuje za šest do sedam posto u zimskom i za 10 do12 posto u ljetnom periodu u proteklih 30 godina.

"Očigledno sam oduševljen što sasm uspio, ali ovo plivanje istovremeno je trijumf i tragedija: trijumf što sam mogao plivati u tako teškim uvjetima ali i tragedija što je moguće plivati na Sjevernom polu", izjavio je Pugh.

Ralf Doescher, okeanograf u Švedskom meteorološkom i hidrološkom institutu, izjavio je za AFP:

"Od 1980-ih i 1990-ih, arktički led se sužava. Led je definitvno postao tanji, a voda se može pronaći tu i tamo. Ovakve vrste rupa u ledu postat će sve učestalije u budućnosti", kazao je.

Pugh je jedan od nekolicine ljudi koji su preplivali duge rute na svakom od pet kontinenata.

U 2004, on je postao prvi koji je preplivao dugi norveški fjord, Sognefjord, koji je dugačak 204 kilometra.