Neki ih i ne primjećuju
14

Biste i kipovi - nijemi banjalučki svjedoci vremena

Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
Banjalučke biste i kipovi nijemi su svjedoci događaja u gradu. Neki su u centru grada, a neki su skriveni od pogleda. Neki imaju priču o stvarnim ljudima, a neki su jednostavno umjetnička djela.

Banjalučani ih i ne primjećuju, prolaze pored njih svaki dan i ne razmišljajući o ljudima koje predstavljaju ili o onome što su značili za grad na Vrbasu. Turistima su interesantni ali, iz ko zna kog razloga, na većini su natpisi samo ćirilični, što predstavlja problem onima koji ne poznaju ovo pismo.

Najbolje je prošao Nikola Tesla, on u Banja Luci ima čak dvije biste. Jedna se nalazi ispred Studentskog centra "Nikola Tesla", a druga ispred ulaza u zgradu "Elektrokrajine".

U gradu se može naći i bista ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, ali i još jednog poznatog Rusa - Aleksandra Sergejeviča Puškina. Banjalučani svakodnevno prolaze i pored monumentalnih kipova banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću, Stefanu Nemanji i Petru Kočiću.

Nema Banjalučanina koji ne zna priču o Safikadi, ispred čijeg spomenika se pale svijeće za sreću u ljubavi. Nijemo se prolazi i pored spomen ploče britanskim vojnicima koji su služili u BiH od 1992. do 2007. godine, koja se nalazi samo dvadesetak metara od spomenika Stefanu Nemanji.

Bistu u Banja Luci ima i Ivan Franjo Jukić, bosanski franjevac, prosvjetitelj, etnograf, pjesnik i književnik, čiji je lik bio na novčanici od jedne konvertibilne marke. Od monumentalnih djela važno je pomenuti i kipove ispred ulaza u Palatu Republike, sjedišta Predsjednika RS-a.

Nemoguće je doći u Banja Luku i ne primjetiti spomenik borcima palim i Drugom svjetskom ratu, okružen 21. bistom narodnih heroja, nekadašnjih stanovnika grada. Interesantno je da je natpis na spomeniku ispisan na dva pisma - od tri reda natpisa, srednji je pisan ćirilicom, a ostali latinicom.