Red Bull Dance Your Style
11

Bh. prvakinja SHZA pobjednica je i regionalnog finala u Zagrebu

Klix.ba
Nakon pobjede u Sarajevu u Zetri, bh. predstavnica Melisa Činić (SHZA) iz Tuzle bila je najbolja i u Zagrebu u regionalnom finalu pa će 12. oktobra ove godine region predstavljati u velikom svjetskom Red Bull Dance Your Style finalu koje se održava u Parizu.

“Nemam riječi, cijelo iskustvo je bilo nevjerovatno. Ne mogu vjerovati koliku sam podršku dobila ovdje u Zagrebu i jednostavno sam presretna”, kazala je oduševljena SHZA nakon veličanstvene pobjede u regionalnom finalu održanom u subotu u Zagrebu gdje su najbolji plesni battleovi jedno naizgled obično dvorište pretvorili u pravu malu gradsku pozornicu na kojoj su pred brojnom publikom snage odmjerili plesači iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH.

Ukupno 16 plesača iz Hrvatske takmičilo se do posljednje četvorke koja je s četvorkama iz Srbije, Slovenije i BiH nastupila u regionalnom finalu i pokazala svoje umijeće u street danceu i različitim stilovima.

Posebnost ovog takmičenja je što su plesači to morali učiniti na nepredvidivu muzičku podlogu, a dok je plesni podij “gorio”, što od vrućine ljeta, što od pokreta, publika je bila ta koja je svojim glasovima određivala ko ide dalje.

Kroz četiri sata bilo je bitno pokazati individualnost, umijeće usklađivanja pokreta s nepredvidivim ritmovima, kao i improvizacije te borbe jedan-na-jedan, a naposljetku i oduševiti publiku koja je cijelo vrijeme motrila najbolje i odlučivala ko ulazi u finale.

Red Bull Dance Your Style ovako je predstavio potpuno novi koncept koji je opušten, dinamičan, bez profesionalnih sudaca i bez ograničenja u muzičkom i plesnom smislu, ali je pred plesače postavio izazove o kojima će se još dugo pričati.

Showman Riđi iz grupe High5 vodio je program za koji je muziku birao DJ Sani iz Washingtona, dok su u pauzama nastupali Matija Cvek u pratnji gitarista i beatboxera, kao i Usce, pobjednik Red Bull RapLike i njegov MC.

BH reprezentaciju je pored Melise predstavljala i ekipa Tarik i Dženi iz Sarajeva, kao i Toni (Baja b boy) iz Mostara. Nakon opakih borbi u polufinale su ušli Anis, Shza i Bloo, te Nachos iz Slovenije. Njihove vještine i glasovi publike doveli su u finale Shzu iz BiH i Slovenca Nachosa, a na kraju je u najnapetijem trenutku dana pobjeda mogla ići u samo jedne ruke, a to je zaslužila genijalna Shza.

“Shza i ja smo jedno drugome danas pokazali poštovanje na plesnom podiju. Nije bilo nimalo jednostavno, ali mi je drago da ona putuje u Pariz. Cijela regija se okupila oko ovog takmičenja i na jednom mjestu, a to je nešto što bi trebalo potaknuti cijelu 'dance' zajednicu da češće učini isto”, kazao je Nachos.

Pored novog načina zabave, format takmičenja je napravljen na način da publika bude žiri i sa crvenim ili plavim kartonima odlučuje pobjednika. Samim tim pobjeda koju je odnijela SHZA je još vrednija jer je pred gostujućom publikom došla do finala i pobijedila.

Svjetsko finale Red Bull Dance Your Style se održava u oktobru u Parizu, a mlada Tuzlanka će predstavljati cijelu regiju.