2. godina zaredom
43

Besplatna hrana, filmovi na otvorenom i zabava u sklopu zeničkog Uličnog festivala umjetnosti

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Oslikavanjem murala na Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Zenici je završen Ulični festival "UF!" koji drugu godinu zaredom na ulicama Zenice organizuje Udruženje mladih "Priroda i društvo".

Misija uličnog festivala umjetnosti je da aktivizam i umjetnost preseli na ulice grada. Naime, iako djeluju već dugo, predstavnici Udruženja mladih "Priroda i društvo" jednom godišnje izađu na ulice i svoje aktivnosti javno predstave građanima Zenice.

Tako su na ovogodišnjem festivalu, kao i na prethodnom, građani imali priliku da se posluže besplatnim obrokom, da se obuku po principu "Donesi šta ti ne treba, uzmi šta ti treba", a imali su priliku i uživati u kinoprojekcijama na otvorenom.

U izjavi za Klix.ba jedan od realizatora ovog projekta Dino Brljevac je kazao kako festival ulične umjetnosti građanima pruža alternativne vrste umjetnosti koje nisu toliko vidljive na ulici.

"Cilj nam je da sugrađanima pokažemo da ima dosta mladih koji nisu napustili grad i da djeluju u njemu iako nemaju adekvatan prostor za to. Vlast mora učiniti nešto po pitanju bivšeg Doma mladih, a mladi se trebaju aktivirati i svojim rukama uraditi potrebne promjene. Naše akcije “Hrana, ne oružje”, buvljak bez novca i mnoge druge aktivnosti su jasan pokazatelj da se sve može uraditi i da ništa nije nemoguće”, kazao je Brljevac.

Projekt je realizovan u Velikom parku u centru Zenice, na nekadašnjem igralištu za boćanje, a osim što su profesionalci oslikavali murale, zapuštene urbane površine malim umjetnim djelima su oslikavali i ukrašavali najmlađi Zeničani.

Posjetioci su imali priliku i za razmjenu knjiga, mogli su popraviti svoj stari bicikl, slušati muziku, gledati filmove na otvorenom uz podršku UFOL-a te učestvovati u radionici škole fotografije.

"Nadamo se da ćemo kao ovakav festival biti prepoznati u društvu, rasti iz godine u godinu i da nećemo stariti duhom”, zaključio je Brljevac.