|

Berin Tuzlić jedini evropski član žirija Xiamen festivala u Kini

Berin Tuzlić jedini evropski član žirija Xiamen festivala u Kini
174
E. Lj.
15.11.2019. u 08:02
4
komentara
174

dijeljenja
Berin Tuzlić jedini evropski član žirija Xiamen festivala u Kini Berin Tuzlić (Foto: D. S./Klix.ba)
U kineskom gradu Xiamen se od 11. do 17. novembra održava najveći festival animiranog filma, virtualne stvarnosti, gaming industrije, internetskih igara na kojem je Berin Tuzlić, pored članova iz Japana, Koreje, Malezije, USA i Kine, jedini evropski član žirija.
U trodnevnom žiriranju u kategorijama animirani film, strip, mobile, igrice i virtualna stvarnost, internacionalni žiri je imao priliku da pregleda više od 500 radova iz cijelog svijeta, a koji su ušli u finalni izbor. Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama Best Innovation Award, Best Originality Award, a za novinare koji promoviraju industriju NewComics Chief Editor Special Award.

Berin Tuzlić je održao radionicu animacije za profesionalce u Xiamen Software Parku, Novonity Technology Co. i radionicu stripa sa studentima završne godine Xiamen Academy of Art and Design.

Članovi žirija su imali priliku posjetiti odjele za razvoj kreativnih digitalnih sadržaja u Telecom China, icartoons, Shenima Animation i Base FX studio u kojem se radila animacija za najnoviji film Star Wars.

Kineski organizatori organizirali su dvodnevni Business Forum Cyber Sousa na kojem su predstavili 267 miliona IP animatora, (IP) intelektualnog vlasništva pojedinačnih autora, čija djela i radove koriste kompanije poput telecoma, filmske i TV industrije, industrije igara i zabave. S obzirom na vrtoglavi rast digitalnih platformi, distribucije sadržaja i navika nove generacije, kineska vlada je povezala i treći NewComics Original Internacional Forum, na kojem se govorilo o razvoju edukativnog i zabavnog sadržaja, uključujući nove modele originalnih ilustracija digitalnih, interaktivnih udžbenika.

Organiziran je market za produkcijske kompanije, povezivanje sa kreativnim industrijama za razvoj i produkciju edukativnih sadržaja, virtualne stvarnosti, produkcije televizijskog sadržaja, mobilnih aplikacija i brzorastuće industrije zabave, tematskih zabavnih parkova.

"Facinantno je kada na jednom mjestu vidite toliko raznolikog kreativnog rada, imate uvid u najnovije trendove od Japana, Amerike i Kine, u društvu ste producenata i kreativaca koji stvaraju najnovije filmove koje gleda cijeli svijet, gdje se cijene vrijednosti znanja i kvaliteta. Poručujem mladim kreativcima da njihova djela, ako su kreativna, univerzalne komunikacije, nemaju geografska ograničenja, da se razvijaju u skladu sa inovativnim trendovima koji uključuju autorski rad i povezuju sa cijelim svijetom", rekao je Tuzlić.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...