Sve ugroženija vrsta
31

Beč je evropski predvodnik u zaštiti pčela

B. R.
Zaštita pčela kao ugrožene vrste jedan od zadataka vlasti u Beču (Foto: Alexas Fotos)
Zaštita pčela kao ugrožene vrste jedan od zadataka vlasti u Beču (Foto: Alexas Fotos)
Gradska vlast u Beču štiti pčele i druge insekte od izumiranja te je evropski predvodnik u zaštiti pčela. Jasno je da je razlog za to što je ova vrsta sve više ugrožena, a 20. maj se obilježava kao Svjetski dan pčela.

Kako je saoopćila vlast austrijske prijestolnice, jedan od važnih koraka koji su poduzeli je smanjenje pesticida, i to već početkom 1980-ih godina. Napomenuto je da je u potpunosti prekinuta upotreba sredstava poput glifosata. Ova strategija je, kako je ocijenjeno, važan dio bečkog plana održavanja zelenih površina u vremenu izraženih klimatskih promjena.

Zaštita pčela dio borbe protiv klimatskih promjena (Foto: Manfred Schoenwaelder)
Zaštita pčela dio borbe protiv klimatskih promjena (Foto: Manfred Schoenwaelder)

U Beču živi, kako je navedeno, 500 vrsta divljih pčela. Najveće domaće vrste su plava drvena pčela (Xylocopa violacea) dužine do 28 milimetara i crvena zidna pčela koja može narasti do 14 milimetara. Divlje pčele uglavnom žive solitarno (samostalno), bez košnica.

Za razliku od medonosnih pčela, ne proizvode med. Pojedine vrste divljih pčela se gnijezde u šupljinama stabla i stabljika, dok se mnoge druge vole nastaniti u pijesku i zemlji. Ukoliko ove zemljane ili pješčane pčele svoje gnijezdo izgrade u pješčanoj kutiiji na dječijem igralištu, nema opasnosti za djecu, jer ova vrsta ne brani agresivno svoj teritorij ili potomstvo.

Obje vrste pčela hrane se cvjetnim biljkama. Ako ovi resursi postanu oskudni, posljedice će prvenstveno osjetiti one populacije koje se hrane cvjetovima određenih biljaka, dok medonosne pčele koriste raznovrsnije izvore hrane, pa i one divljih pčela.

Na različitim lokacijama u Beču postoji ukupno, kako je istaknuto, 5.000 košnica. Neke od košnica smještene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mjestima - na centralnom groblju, u okviru Opće bolnice. Jedna od najpoznatijih je svakako na krovu bečke Vijećnice, koji su pčele nastanile u jesen 2021. godine.

Pčele na krovu Vijećnice Beča (Foto: Stadtlandwirtschaft Wien)
Pčele na krovu Vijećnice Beča (Foto: Stadtlandwirtschaft Wien)

Dok je njihova košnica u početku težila samo 48 kilograma, 16. maja je dostigla težinu od 87 kilograma. Grad Beč poziva građane da sade različite cvjetnice, ne koriste pesticide te da se bave promišljenim, ekološkim baštovanstvom.