magazin
3

Batinama iznudili priznanje pa ga pogubili: Kinez proglašen nevinim nakon 21 godine

Klix.ba
Nakon više od dvije decenije otkako je Nie Shubin pogubljen pod optužbom za silovanje i ubistvo, Kineski sud je donio presudu kako je mladić nevin po svim optužbama.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je kako je slučaj zatvoren danas i kako je dobio neobičan epilog koji pokazuje sve mane kineskog pravosuđa.

Čovjek imena Wang Shujin je 2005. godine, 10 godina nakon pogubljenja Shubina, priznao krivicu.

"U ovom slučaju je Vrhovni sud izmijenio originalnu presudu i donio odluku kako je Nie Shubin nevin. Budući da dokazi nisu bili objektivni i nisu isključivali mogućnost krivice treće osobe, sud je donio odluku da ponovi suđenje", rečeno je u junu ove godine, piše Independent.

U originalnom svjedočenju pogubljenog mladića postoje iskazi koji dovode do sumnje u vezi s njegovom ulogom u ubistvu i silovanju.

Nieva porodica, nakon ovakve presude suda, sada može tražiti kompenzaciju za njegovu smrt, a njegova majka je oduvijek insistirala na tome kako je njen sin nevin te je upravo njena upornost dovela do ponovnog otvaranja slučaja.

Nie je pogubljen 1995. godine, sedam mjeseci nakon hapšenja, a o pogubljenju nije bila obaviještena njegova porodica. Nie je ranije kazao svom advokatu kako je policija batinama iznudila priznanje od njega.

Godine 2013. Vrhovni sud u Kini zabranio je korištenje sile prilikom uzimanja priznanja, a nakon sveopće brige kako je upravo ova metoda dugo korištena kako bi se slučajevi zatvarali u što kraćem roku.