magazin
71

Barbike će od sada imati drugačiji izgled: Različite visine, obline i boja kože

Klix.ba
Proizvođač babrika Mattel najavio da će slavna lutka od sada biti pravljena u tri različita oblika, te će izgledati poput većine žena. Za razliku od ranije kada su imale mali struk i duge noge, barbike će sada imati blage obline i biti različite veličine.

Osim oblika tijela, promjene će biti vidljive i na boji tena, pa će tako biti zastupljene i druge rase. Ovo je prvi put da će lutka biti dostupna u oblicima tijela koja nisu u standardnom obrascu.

Mattel je podvrgnuo barbiku promjenama tokom protekle dvije godine kako bi prikazivala realističnije tijelo i različitost kako djeca od malih nogu ne bi imala pogrešne ideale. Prošle godine Mattel je predstavio 23 nove lutke s različitom bojom kože, frizurama, odjećom i ravnim stopalima.

Barbike u 2016. godini će biti visoke i niske, te će imati obline. Online prodaja kreće od četvrtka preko stranice Barbie.com, a u radnjama će se naći od 1. marta. Do kraja godine bit će predstavljene 33 nove barbike.

"Proizvod daje bolji odraz onoga što djevojčice vide u svijetu okolo njih", rekao je glasnogovornik Michelle Chidoni.

Mattel je drugo kritikovan zbog nerealističnog izgleda barbika, odnosno njihovih proporcija, što utječe na percepciju djevojčica o tome kako trebaju izgledati.

"Vjerujemo da imamo odgovornost prema djevojčicama i roditeljima o tome kakvu sliku o ljepoti šaljemo", kazali su.