Aukcija u Sothebyju
7

Banksyjeva verzija slike Claudea Moneta prodana za 9,8 miliona dolara

T. T.
Foto: Sotheby's/Twitter
Foto: Sotheby's/Twitter
Djelo "Show me the Monet" misterioznog engleskog umjetnika Banksyja prodano je na aukciji u Sothebyju za 9,8 miliona dolara.

Banksy je na svoj način naslikao vodene ljiljane francuskog impresioniste Caludea Moneta, a slika "Show me the Monet" predstavlja utjecaj korporativnog svijeta na našu okolinu i žrtve nauštrb takozvanog ljudskog napretka.

Kontroverzni umjetnik je na Monetov prikaz japanskog mosta i lopoča u jezercetu u vrtu Giverny, dodao kolica za kupovinu i prepoznatljivi narandžasti saobraćajni čunj u vodu, prenosi Forbes.

Banksy se u svojim radovima uglavnom bavi kapitalizmom, autoritetima, konzumerizmom i siromaštvom, a njegov zaštitni znak su crni štakori.

S prvim danima pandemije koronavirusa Banksy je poticao svoje pristalice na socijalnu distancu dijeleći u svom domu umjetničku instalaciju koja je prikazivala mnogo nacrtanih štakora koji prave nered u kupatilu. Pandemija ga je inspirisala da u julu sprejem iscrta vagone podzemne željeznice, a prepoznatljivi štakori su kihali, nosili maske i držali sredstva za dezinfekciju.