Mnoštvo sadržaja
3

Banja Luka oblači novogodišnje ruho, 7. decembra otvara se "Zimska varoš"

M. N.
Banja Luka je već počela poprimati praznični izgled i atmosferu. Već su postavljeni svijetleći ukrasi duž centralne gradske ulice, na Trgu Krajine i u Parku Petar Kočić.

Kako je rekao načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka Petar Bilčar, ukrašavanje grada bit će završeno do kraja ovog mjeseca.

"Nabavljen je novi nakit koji će biti postavljen na različitim lokacijama u gradu. Na šetalištu u popularnom 'Parkiću', prema Narodnom pozorištu RS, bit će postavljene ukrasne kugle, dok će na neboderu u ulici Veselina Masleše biti postavljena velika svjetleća slova s porukom 'Sretna Nova godina'. I ove godine Gospodsku ulicu krasit će zvjezdano nebo s hiljadama lampica", rekao je Bilčar.

U Parku Petar Kočić bit će postavljena selfie tačka, odnosno velika instalacija i svjetleća dekoracija koja će predstavljati kulisu za fotografisanje.

Na Trgu Krajine će biti postavljena velika jelka, a ususret predstojećim praznicima, već 7. decembra na glavnom gradskom trgu bit će novi turistički sadržaj pod nazivom "Zimska varoš". Tu će biti ponuđen bogat turistički sadržaj, s poznatim ugostiteljskim brendovima i prigodnim zimskim sadržajima, uključujući klizalište za najmlađe i cjelodnevni kulturno-umjetnički program. Vikendima su planirani muzički koncerti, kako za najmlađe tako i za odrasle.

Kućice u kojima će posjetitelji moći kupiti različite poklone, probati ukusna jela i pića, bit će otvorene do 5. januara 2020. godine.

Banja Luka će u novu 2020. godinu uploviti uz nastupe poznatih domaćih izvođača. Dan uoči Nove godine nastupa Marija Šerifović, a u najluđoj noći za dobar štimung bit će zaduženi Crvena jabuka i Jelena Tomašević. Prvog dana 2020. godine nastupit će Aleksandara Prijović.

Prethodnih godina Banja Luka je tokom decembra i januara imala manifestaciju Zimzograd, ali su organizatori nedavno saopćili kako će ove godine napraviti pauzu. Razlog je taj što su željeli drugu lokaciju za ovu manifestaciju, a ne Park Petar Kočić. Na javnom pozivu koji je Grad Banja Luka raspisao, najbolje uvjete ponudio je Centar za marketinški razvoj koji je dobio lokaciju Trga Krajine.

Razgovori s tri agencije su raskinuti, tako da će Banjalučani i svi posjetioci ove godine uživati samo na jednoj lokaciji.