magazin
0

Aviokompanije gube milione putničkih torbi

FENA
Vodeće evropske aviokompanije godišnje izgube nekoliko miliona komada putničkog prtljaga, a u tome prednjači britanski i najveći evropski avioprijevoznik "British Airways", objavljeno je danas u Londonu.

Svaki 35. putnik "British Airwaysa", prema podacima Udruženja evropskih avioprijevoznika (AEA), ostane bez prtljaga. Na godišnjem nivou to znači da britanski prijevoznik zagubi 1,3 miliona kofera i torbi svojih putnika.

Prtljag gube i druga dva velika evropska prijevoznika "Air France" i "Lufthansa", ali nešto manje. U tim kompanijama, koje zajedno prevezu godišnje tri miliona putnika više od "British Airwaysa", svaki 62. putnik ostane bez prtljaga.

Prema statistici AEA, 85 postoo zagubljenog prtljaga bude pronađeno i vraćeno putnicima. Londonski "Daily Telegraph" primjećuje da je situacija s "British Airwaysom" najgora prije svega zbog rigoroznih mjera sigurnosti i restrikcija koje je uvela britanska vlada na britanskim aerodromima.

Takva mjera u Evropi ne postoji, podsjeća list. Delegacija "British Airwaysa" je, saznaje list, već razgovarala s ministrima britanske vlade tražeći izmjene pravila kako bi se putnicima dozvolilo da više prtljaga unose u avion, kao što je nekada bilo.

Komentator "Daily Telegraph" istovremeno ukazuje da najveći britanski i evropski prijevoznik prolazi kroz "teške dane". Pored problema sa zagubljenim prtljagom, "British Airways" je kažnjen s 500 miliona dolara zbog "fiksiranja" cijena dodatnih taksi za gorivo.

Uz kaznu, očekuju se i tužbe putnika koji potražuju oko 600 miliona dolara za skuplje plaćene karte.

Taj zabranjeni posao je "British Airwaysa" radio zajedno s drugim britanskim prijevoznikom "Virgin Atlanticom", koji je sve i prijavio vlastima Britanije i Amerike.

Zanimljivo je da "Virgin", iako je radio to isto, nije kažnjen.