Konkretni koraci
21

ASU Sarajevo formirala Komisiju za prevenciju seksualnog uznemiravanja

L. K.
Akademija scenskih umjetnosti (ASU) pozdravlja inicijativu "Nisam tražila". Naime, odlučili su poduzeti vrlo konkretne i hitne korake u cilju zaustavljanja i prevencije seksualnog, i svakog drugog oblika uznemiravanja unutar ove institucije.
"Kao što smo već najavili, oformili smo Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u sastavu: prof. Srđan Vuletić, dekan; prof. Admir Glamočak, šef Odsjeka za glumu; prof. dr. Elma Tataragić, Prodekanesa za međunarodnu saradnju, naučni i umjetničko-istraživački rad; van. prof. mr. Jovan Marjanović, šef Odsjeka za produkciju i menadžment u scenskih umjetnostima; prof. Ermin Bravo, Odsjek za glumu; ass. Selma Spahić, Odsjek za režiju; Mia Avdagić, prodekanesa za studentska pitanja i Kristina Jeličanin, predstavnica studenata", navodi se u saopćenju ASU.

Nakon sastanka Komisija donosi sljedeće zaključke:

  1. Akademija scenskih umjetnosti čvrsto stoji iza politike nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja

  2. Akademija scenskih umjetnosti obavezuje se na podizanje svijesti o diskriminaciji, uznemiravanju i seksualnom uznemiravanju, te će hitno započeti sa kontinuiranom tematskom edukacijom kompletnog kolektiva i studenata-ica

  3. Komisija kreira prostor od povjerenja imenujući Savjetnika-ce za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u sastavu:

ass. dr. Nebojša Jovanović, diplomirani psiholog i doktor rodnih studija ([email protected])

prof. Dženana Kalaš, stalna sudska vještakinja pedagoško-psihološke struke i psihoterapeutica ([email protected])

Mia Avdagić, prodekanesa za studentska pitanja ([email protected])

"Ohrabrujemo sve naše studente i alumnije da se jave savjetnici, po svom izboru, i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice. Savjetnici će Vam pružiti stručnu pomoć pri proceduri pokretanja prijave povrede Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu. Savjetnici se obavezuju na čuvanje privatnosti i povjerljivost", poručili su sa ASU.

Osim toga, Akademija scenskih umjetnosti se obavezuje da će u skladu sa prijavama pokrenuti adekvatne diciplinske postupke prema pozitivnim propisima.

"Za Akademiju scenskih umjetnosti je prioritet stvaranje slobodnog, sigurnog, ravnopravnog i nenasilnog okruženja za obrazovanje vrhunskih umjetnica i poduzet ćemo sve korake da to i ostvarimo", zaključno je navedeno u saopćenju.