magazin
10

Ashton Kutcher poziva na okončanje seksualnog iskorištavanja

Klix.ba
Ashton Kutcher (Foto: EPA)
Ashton Kutcher (Foto: EPA)
Holivudski glumac i borac za ljudska prava Ashton Kutcher pozvao je američke zakonodavce da podrže napore i pomognu okončanju seksualnog iskorištavanja, prenosi BBC.

Tokom rasprave na američkom Senatu u srijedu, vidno emotivni Kutcher je rekao da je došlo vrijeme da društvo i vlada brane ugrožene.

On je rekao da je prolazio kroz stvari koje nijedna osoba nikada ne treba vidjeti i doživjeti. Kutcher je govorio kao predsjednik organizacije "Thorn" koja razvija softver za lociranje žrtava zlostavljanja.

"Pravo na sreću je oduzeto. Silovano je, zlostavljano, uzeto silom", rekao je Kutcher.

Odboru američkog Senata za vanjske odnose u Washingtonu je kazao kako je potrebna nova tehnologija za sprečavanje web stranica koje donose oglase za promociju seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

"Tehnologija se može koristiti kako bi se omogućilo ropstvo, ali se može koristiti i za njegovo onemogućavanje", rekao je Kutcher, dodajući: "Možemo izgraditi alate koji su bolji od njihovih alata u borbi protiv onoga što se dešava".

Kazao je da je jedan alat koji je napravila njegova organizacija pomogao identificirati 6.000 žrtava za šest mjeseci. Razvijen je nakon istraživanja iz 2012. godine i utvrdio je da je 63 posto maloljetnih žrtava kupljeno ili prodato online.

Kutcher koji je u braku s glumicom Milom Kunis s kojom ima dvoje djece, rekao je da je cilj pomoći žrtvama širom svijeta.