"Zamrznuti" u vremenu
833

Arheolozi u ruševinama Pompeja pronašli tijelo bogataša i roba

E. Sk.
Ostaci su pronađeni u mjestu Civita Giuliana
Ostaci su pronađeni u mjestu Civita Giuliana
Arheolozi su otkrili dobro očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja 79. godine, saopćilo je italijansko ministarstvo kulture.

Smatra se kako je jedan bio čovjek visokog društvenog statusa, star između 30 i 40 godina, koji i dalje ima tragove vunenog ogrtača ispod vrata, prenosi CNN. Drugi, vjerovatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odjeven u tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje na to da je bio rob koji je obavljao težak posao.

Ostaci su pronađeni u mjestu Civita Giuliana, 700 metara sjeverozapadno od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predjelu velike vile koja se iskopava.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tijela.

"Ove dvije žrtve su možda tražile utočište kada ih je oko 9 sati ujutro odnijela struja toplog gasa. To je smrt od termičkog šoka, što pokazuju i stisnute noge i ruke", rekao je Massimo Osanna, direktor arheološkog nalazišta.

[TWITTER]1330124867174359043[/TWITTER]

Ministar kulture Dario Franceschini rekao je da je ovo otkriće podvuklo status Pompeja kao nevjerovatnog mjesta za istraživanje i proučavanje.

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, živjelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom, plavim kamenčićma i prašinom, "zamrzavajući" ih u vremenu.

Ostaci su otkriveni tek u 16. stoljeću, a organizovana iskopavanja započeta su oko 1750. godine. Međutim, u novije vrijeme pažnja je fokusirana na zaustavljanje propadanja ili urušavanja izloženih ostataka grada.