Zaštita okoliša
0

Arena na festivalu Glastonbury će biti u potpunosti napravljena od reciklirane plastike

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Arena Gas Tower na Glastonbury festivalu u Engleskoj će biti u potpunosti napravljena od plastike koja će biti prikupljena na plažama, ulicama i u parkovima.

Ovogodišnji festival će trajati od 26. do 30. juna, a zanimljivo je kako će tokom festivalskih dana biti zabranjena prodaja plastičnih boca.

Za projekt kreiranja arene od reciklirane plastike bit će potrebno deset tona plastike koja će se početi prikupjati od sutra, 11. maja.

Sakupljenu plastiku zatim će obraditi Gradsko vijeće Exeter prije nego što se reciklira u materijale za izgradnju pozornice.

Gas Tower je arena od 360 stepeni na kojoj će nastupati umjetnici i brojni DJ-evi.

Prilikom prvog sutrašnjeg čišćenja volonteri će prikupljati smeće na plaži Stanbury Mouth u blizini Budea u Cornwallu. Potom će uslijediti čišćenje na jugozapadu, od Somerseta do Cornwalla i Londona.

Ovaj projekt pokrenuli su humanitarna organizacija Keep Britain Tidy, kompanija Orca Sound Project te Shangri-La Glastonbury.

"Ovaj revolucionarni projekt će ukloniti tone plastike iz našeg okruženja, koja ima veoma štetne posljedice za naš život i život u moru", rekao je Allison Ogden-Newton, šef organizacije Keep Britain Tidy.

Plastika potrebna za izgradnju arene će se prikupljati od 11. do 23. maja.