Sud produžio mjeru
6

Andrew Tate ostaje u kućnom pritvoru

D. B.
Sud u Bukureštu u Rumuniji danas je produžio kućni pritvor za Andrewa Tatea, kontroverznog influensera koji je optužen za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje kriminalne bande u svrhu seksualnog iskorištavanja žena.

Odluka suda je uslijedila mjesec nakon što su tužitelji zvanično podigli optužnicu protiv 36-godišnjeg Tatea, njegovog brata Tristana i dvije Rumunke u istom slučaju. Njih četvero su uhapšeni u decembru nedaleko od Bukurešta, ali odbacuju sve optužbe. Ipak, u kućnom pritvoru ostaju još 30 dana.

Tate se obratio medijima ispred suda te je rekao da se "moralni luk svemira na kraju savija prema pravdi".

"Moj brat i ja smo izuzetno otporni ljudi. Na kraju će pravda biti zadovoljena. Osjećamo da će stvari na kraju proći savršeno, a do tada ćemo pratiti sudski proces", kazao je on.

Braća Tate imaju američko i britansko državljanstvo, a na današnju odluku suda će se vjerovatno žaliti. Prethodnu žalbu su izgubili 6. jula kada su se također žalili na produženje kućnog pritvora. Nakon tri mjeseca provedena u policijskom pritvoru u Bukureštu, braća Tate su 31. marta nakon žalbe premješteni u kućni pritvor. U junu je rumunska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala poznata kao DIICOT zatražila od sudija da produže mjeru kućnog pritvora nakon što je pokrenula istragu.

U slučaju ima žest žena žrtava, a DIICOT navodi da je četvero optuženih formiralo kriminalnu grupu 2021. godine "kako bi počinili krivično djelo trgovine ljudima" u Rumuniji, kao i u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Žrtve su navodno namamljene lažnom ljubavi i prevezene u Rumuniji, gdje ih je banda seksualno eksploatirala i podvrgla fizičkom nasilju. Jedan optuženi je prema tvrdnjama tužitelja dva puta silovao ženu u martu 2022. godine, navodi agencija. Žene su navodno kontrolisane "zastrašivanjem, stalnim nadzorom i tvrdnjama da su dužne".