Zarobljeni oboje
5

Andreja Pejić pozvala na oslobađanje WikiLeaksove zviždačice i Assangea

Piše: M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bosanka koja živi i radi u Australiji i nekadašnji najpoznatiji androgini model Andreja Pejić, iskazala je javnu podršku "zviždačici" Chelseai Manning koja je već tri sedmice u zatvoru jer je odbila svjedočiti protiv Juliana Assangea pred tajnom porotom koja se priprema da ga osudi.

Kako je Pejić rekla, sve se dešava bez spominjanja činjenice da su ova dva heroja dala veliku žrtvu u ime demokratskih principa infomirajući javnost o prljavim i kriminalnim praksama naših vlada.

"Nekada i glavni mediji to nisu radili. Jullian Assange je sedam godina zaključan u Ambasadi Ekvadora i dok su politički motivirane optužnice o seksualnom predstavništvu odbačene, još se suočava sa mogućnošću da bude isporučen SAD-u gdje ga optužuju za izdaju čak i nakon što je UN zatražio da bude pušten na slobodu i dobije naknadu. Pozivam Vladu Australije da osigura njegov povratak kući u Australiju u ime demokratije. Mi, kao javnost, imamo pravo da budemo informisani i moramo zaštiti naše zviždače", napisala je Pejić.

Tekst jer objavila uz fotografiju na kojoj je bez šminke i u majici na kojoj piše "Oslobodite Juliana Assangea", a uz svoju je stavila i fotografiju Chelseae Manning na kojoj piše "Free".

Chelsea je već bila u zatvoru iz kojeg je puštena 2017. godine nakon čega je bio praćen svaki njen korak. Sada je optužuju da je dala lažni iskaz pred sudom tada.

"Neću učestvovati u tajnom procesu kojem se moralno protivim, posebno u onom koji se historijski koristi za hapšenje i progon aktivista", kazala je Manning.

Manning je 2010. postala zviždač i WikiLeaksu dostavila snimak zračnog napada američkih helikoptera na novinare i civile za koje se u to vrijeme mislilo da su neprijateljski borci. Snimak je izazvao snažnu reakciju javnosti nakon što se pojavio na WikiLeaksu pod nazivom "Kolateralno ubistvo".

Između ostalog, dostavila je 251.287 diplomatskih komunikacija i 482.832 vojna izvještaja WikiLeaksu, koji su objavljeni od aprila 2010. do aprila 2011. godine.