Govorila o djetinjstvu
555

Amra Džeko u kampanji UNICEF-a: Želim svakom djetetu ljubav, toplotu i sigurnost

E. Sk.
Poznata manekenka Amra Silajdžić-Džeko pridružila se kampanji #SlušajDijete kojom UNICEF BiH obilježava 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta.

Iako je na početku rekla kako ima malu tremu, kroz opušten razgovor Amra je pričala o djetinjstvu, najdražim igračkama, sportu i otkrila ime najpoznatijeg kontakta u njenom telefonu.

"Najviše sam se voljela igrati žmire, a to i moja djeca danas vole i po kući se često igramo", kazala je Džeko, govoreći o omiljenim igrama u djetinjstvu.

Kazala je da je željela biti veterinar kad poraste.

"Mama je bila heroj jer je obavljala mnoge poslove kako bi nam obezbijedila sve uslove za život, a posebno zato što nas je slušala. Od malena sam pokazivala afinitete prema sportu i ona se trudila na sve načine da obezbijedi članarine za taekwondo, karate i ples i mislim da me slušala. Od nje sam naučila da danas slušam svoju djecu, da ih podržavam, provodim vrijeme sa njima, da su njihovi prioriteti i njihove potrebe na prvom mjestu", kazala je Džeko.

Kada bi se mogla vratiti u prošlost, sebi kao djevojčici poručila bi da ne žuri u odrastanju, a svakom djetetu poželjela je da ima topli dom, roditelje i ljubav.

"Želim svakom djetetu neizmjernu ljubav, toplotu, i sigurnost. Želim da se bezbrižno igra, da prije vremena ne brine o stvarima o kojima odrasli brinu. Želim da svi naučimo da slušamo svako dijete pojedinačno, jer uvijek možemo bolje. Potrebe svakog djeteta su više-manje iste. Želim i da se što više stavimo u njihovu kožu i da vas poslušamo jer ste prepametni, predivni, preiskreni, ne znate za strahove i sve stvari koje život prepun stresa donosi, da ste što slobodniji i da to traje što duže", iskrena je Amra.

Amra Silajdžić-Džeko jedna je od brojnih popularnih ličnosti i ljudi iz medija s kojima su djeca tokom kampanje uradila intervjue kako bi im pomogli da približe Konvenciju o pravima djeteta građanima i učinili je svakodnevnom i pristupačnom u novim digitalnim medijima. S djecom su o njihovim pravima ranije govorili Amel Tuka, Larisa Cerić, Brankica Raković, Ana Bavrka, Boris Šavija, Amila Terzimehić, Đurica Štula, Dejana Rosuljaš….

U jednom od intervjua našla se i šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan, a kampanji su se priključili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji su u video obraćanjima poručili kako su djeca iznad svake politike u Bosni i Hercegovini.