{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka psihijatrijska asocijacija: Selfie je mentalni poremećaj

A
5.4.2014. u 17:37
2.968
130
Američka psihijatrijska asocijacija: Selfie je mentalni poremećaj
2.968
Američka psihijatrijska asocijacija: Selfie je mentalni poremećaj
Kim Kardashian
Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je tokom sastanka svoga upravnog odbora zvanično potvrdila da je 'selfie', odnosno fotografisanje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj,
“Selfie je mentalni poremećaj, a definira se kao opsesivna želja za fotografisanjem samog sebe i postavljanje istih na društvenim mrežama kao načina da se nadoknadi nedostatak samopoštovanja i da se popuni praznina u intimnosti”, navode iz APA-e.

APA navodi kako postoje tri nivoa poremećaja u vezi sa “selfijem”. Prvi je ograničeni selfi, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi nivo je akutni selfi, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama. I treći nivo je hronični selfi, odnosno nekontrolisano fotografisanje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Prema stručnjacima, najbolji lijek za liječenje od ovog poremećaja su kognitivno-bihevioralne terapije (CBT), odnosno terapije za liječenje poremećaja u ponašanju.

Dodaju kako je značajno da postoji lijek za ovaj poremećaj, jer, kako kažu, sve više ljudi u svijetu među kojima nerijetko čak i političari dijele svoje “selfije” putem društvenih mreža, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: