Art kuća sevdaha
67

Akademija izvrsnosti BiH: 17 mladih podijelilo svoje inspirativne uspješne priče

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana Alumni konferencija "Uspjesi mladih kao temelj napretka bosanskog društva" u organizaciji Akademije izvrsnosti BiH.

Konferencija je održana u Muzeju art kuće sevdaha, a sama Akademija izvrsnosti BiH prati najbolje rezultate rada mladih koji se potom upotrebljavaju za promociju vrijednosti bosanskohercegovačkog društva.

"Konferencija u sklopu Akademije izvrsnosti BiH započeta je 2016. godine kada je i predstavljena Međunarodno olimpijskom komitetu i Olimpijskom komitetu BiH koji su je u potpunosti podržali. Pratili smo uspjehe mladih u BiH koji su ostvarili izvrsne rezultate. Ne samo da su se zaposlili već su i pokretači pozitivnih društvenih promjena u gradovima iz kojih dolaze. Danas smo ih pozvali da podijele svoje uspjehe i vrijednosti bh. društva", rekao je Edin Branković, osnivač Akademije izvrsnosti i mladi ambasador Međunarodnog olimpijsog komiteta

Art kuća sevdaha je izabrana iz simboličkog razloga jer je sevdalinka u procesu nominacije za UNESCO-ovu nematerijalnu svjetsku baštnu.

"Zato se nadamo da će primjeri ovih mladih ljudi biti inspiracija svima nama da još više istražujemo te vrijednosti koje su prepoznatljive u cijelom svijetu", kazao je Branković koji je dodao da je učešće u današnjoj konferenciji uzelo 17 uspješnih mladih ljudi.

Konferencija inače obuhvata sve oblasti edukacije mladih, a primarno kulturu i sport.