Agent iz 16. stoljeća inspiracija za Jamesa Bonda?

S
Sarajevo-x.com
2.11.2008. u 08:39
0
0
Agent iz 16. stoljeća inspiracija za Jamesa Bonda?
0
Agent iz 16. stoljeća inspiracija za Jamesa Bonda?
Ian Fleming, Britanac koji je svjetsku slavu stekao romanima o Jamesu Bondu, navodno je inspiraciju za agenta 007 pronašao u liku Johna Bonda, uhode iz doba engleske kraljice Elizabete.
Naime, kako piše Daily Telegraph, otkriven je dnevnik u kojem su detaljno opisane opasne misije tajnog agenta iz 16. stoljeća.

Fleming je pohađao osnovnu školu na toku Purbeck (Dorset), odakle i potiče stvarna porodica Bond, te je moguće da je slavni spisatelj čuo legendarne priče o Johnu Bondu.

Dnevnik je pisao Johnov sin, Denis Bond, a u njemu je najviše pisao o ocu koji je radio za Kraljicu, te pomagao Siru Francisu Drakeu u mnoštvu misija.

Moto ove porodice je "Non Sufficit Orbis" - Svijet nije dovoljan, a koji se provlači kroz Flemingov roman iz 1963. godine "On Her Majesty's Secret Service".

"Kada je Ian Fleming išao u školu u Dorsetu, nemoguće je ne pomisliti da je upoznao historiju naše porodice i njen moto, te ga posudio za junaka svojih romana", kazao je u razgovoru za britanski Daily Telegraph William, "aktuelna" glava porodice Bond.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: