magazin
0

Agent iz 16. stoljeća inspiracija za Jamesa Bonda?

Sarajevo-x.com
Ian Fleming, Britanac koji je svjetsku slavu stekao romanima o Jamesu Bondu, navodno je inspiraciju za agenta 007 pronašao u liku Johna Bonda, uhode iz doba engleske kraljice Elizabete.

Naime, kako piše Daily Telegraph, otkriven je dnevnik u kojem su detaljno opisane opasne misije tajnog agenta iz 16. stoljeća.

Fleming je pohađao osnovnu školu na toku Purbeck (Dorset), odakle i potiče stvarna porodica Bond, te je moguće da je slavni spisatelj čuo legendarne priče o Johnu Bondu.

Dnevnik je pisao Johnov sin, Denis Bond, a u njemu je najviše pisao o ocu koji je radio za Kraljicu, te pomagao Siru Francisu Drakeu u mnoštvu misija.

Moto ove porodice je "Non Sufficit Orbis" - Svijet nije dovoljan, a koji se provlači kroz Flemingov roman iz 1963. godine "On Her Majesty's Secret Service".

"Kada je Ian Fleming išao u školu u Dorsetu, nemoguće je ne pomisliti da je upoznao historiju naše porodice i njen moto, te ga posudio za junaka svojih romana", kazao je u razgovoru za britanski Daily Telegraph William, "aktuelna" glava porodice Bond.