Prva internet-sapunica
0

2. Cena a la luz de las velas

Klix.ba
Nova zvijezda turbo-interneta, Kiko Kovač, penzioner u drugoj mladosti, iz prve ruke, očima pouzdanog svjedoka, samo za publiku Klix.ba, prenosi, u realnom vremenu, sapunicu nakon koje ništa u Argentini više nije isto - Srce od sedre.

U tom i kiša poče padat. Onaj Sekretario raširi kišobran iznad dona Ane, a onaj Andrej ufati mladicu Izabelu za ruku, i oni ti svi poleti-potrči, učas do nekog bijelog džipa, te se oni svi potrpaše i krenuše nekud, sve kroz oluju i kijamet.

Tu ti majka dona Ana zapita zašto je grad tako pust i utihnuo. Sekretario nešto probrkljači, i preokrenu priču na neku drugu tematiku. A Izabela upita Andreja je li ide u školu ili je student, a on odgovori da će sljedeće godine upisati akademiju, jer želi biti, kako se ono kaže, kantero, ali nije obični kantero, nego ono kada kamenje obrađuje, pa pravi neke spomenike i tako to. Uf, que trabajo mas pesado!

U vožnji oni izađi iz Višegrada i nedugo potom eto ih pred jednu hacijendu. To će bit hacijenda od Andrejevog oca. Po toj hacijendi, a i po onome što je dona Ana sve ispitala Andreja, saznamo ti mi da je Andrejov otac ugledan biznismen, posjednik kamenoloma i velikih tvornica za obradu kamena, al kolko se ja razumijem u sapunice, biće tu još i pokoja banka, a s njom i građevinska firma.

Kada su došli u hacijendu, Sekretario okrene džipa, odveze se nazad, a ono troje uđu u salon. Tu Andrej njih dvije najprije upozna sa familijom, koju, ako sam sve dobro uferštuljio, čine otac don Radašin, majka dona Vukosava, brat Momčilo i bratova žena Ljuba. Potom ti on nju odvede do njihovih soba, a dva neka momka u narodnim nošnjama ponesu im kofere uz stepenice. Gore im na spratu Andrej rekne da će tu boravit dok se ta ona kuća i ofis ne završe, a samo što nisu. Na ručak i večeru volja im s njima, a volja u apartmanu ili u gradu, samo je grad malo podalje, a po kijametu niko normalan nigdje ne izlazi.

Tu krenu reklame, pa ja iskoristim da otrčim na ono mjesto đe se trči spuštenih pantola, a to zbog radi prostate, ako razumijete šta hoću reć, a kad sam se vratio, ona Izabela i onaj Andrej stoje u dvorištu iza hacijende među nakim kamenjem. On njoj pokaziva one, e ne može mi na um past kako se to zove, one kao što imaju oni toros de Guisando, samo se ja sada ne mogu sjetit kako se to zove. Ali sjetit ću se, da sada ne gubimo vrijeme. Uglavnom, on njoj rekne da to on radi za neki film što će se tu snimat... Al nju ti najviše zaokupa naka lampa od kamena, što je stajala prevrnuta u travi, a ista ko što je ona iz koje izađe duh u Aladinu. Njoj se ta lampa plaho svidi, a on joj je pokloni.

E, za večerom majka od tog Andreja, dona Vukosava, jedna onako bi reko čovjek vještica, i majka od Izabele se fino razgovore, i dona Vukosava ti dona Anu sve fino ispita, i tu ti mi saznamo da će za koji dan doć tu njena kancelarija, i vozač i auto, a da je ona sutra namislila obić neko selo, a kad je rekla ime, oni se svi domaći za stolom zgledaju, ko da je samog šejtana spomenula.

Utom pukne grom negdje u blizini, i nestane struje, a zazvekeću čaše u kredencu, i padne neka glava od kamena i rascopa se, ali nisam vidio koja, morebit Titina, a morebit Betovenova, al to nije ni bitno, jer je otac Andrejov, don Radašin, upalio svijeću, taman da zatekne jednog crnog mačora na stolu kako krade batak od praseta. Tu Momčilo potegne pištolj da ubije lopova, ali dona Vukosava vikne šic i mačak utekne. Al nama ostane da Momčilo večera s pištoljem pod pazuhom. Ona se posluga u narodnim nošnjama razleti, učas pospreme po stolu što je mačak prevrnuo, i večera se nastavi. Ali meni zazvrči telefon i ja se budala javim, ne znam šta mi je bilo da ne pogledam ko zove, ne znam što džaba plaćam da mi piše pozivni broj. Ko je, ona moja dosadna svastika Solazur, skroz sam bio smetnuo s pameti da nam je na drugom kanalu bio vakat za Marabuntu. To je jedna serija što bih je i ja gledo da se nije u ovoj prikazo Višegrad. Ukratko opriča ona meni da je Marabunta u snu sanjala da je trudna, i da je Končita pala sa konja i izgubila vid i medaljon, a da se Pepitu nakon operacije vratilo pamćenje, ali djelimično, i da se Fabio u zatvoru zaljubio u Mercedes, koja krije da mu je rođena sestra od tetke. Al to vas ne zanima, nego ću ja to preskočit, a sutra ću isključit telefon, pa ću nastavit od početka. Salud.